20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Dilovası zehir soluyor

Son Güncelleme: 30 MAYIS 2016 - TSİ 10:58

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun hazırladığı raporda Dilovası’nda yaşayanlarda hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayanlara göre akciğer kanseri gelişme riskinin 2009 yılında 6.5, 2014 yılında 7.3 kat daha fazla olduğu vurgulandı...

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun hazırladığı “Kocaeli Hava Kirliliği Raporu 2015” başlıklı çalışmada, İstanbul’a komşu Dilovası’ndaki durumun vehameti gözler önüne serildi. 7 yıllık ölçüm değerlerini inceleyen Hamzaoğlu’nun raporunda Dilovası’ndaki partikül madde 10 (PM10) oranları, Dünya sağlık Örgütü (WHO) sınır değerlerinin 4.1 katı çıktığı tespit edildi. Prof. Dr. Hamzaoğlu, ortaya çıkan tablonun kanser ve erken doğumlara neden olabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Son 20-30 yıldır yapılan araştırmalarla, bu kirlilik bileşenlerinden birisi olan havadaki tozların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ortaya çıkarılmıştır. Hava tozu düzeyinin yüksekliği bebek ölümlerine, erken doğumlara ve düşük doğumlara neden olduğu saptanmıştır. ”

Giderek arttı

Dilovası’ndaki hava kirliliğine dikkat çeken raporda öne çıkan bölümlerden bazıları şöyle:

“Dilovası ve Kocaeli (İzmit) istasyonlarında 1.1.2008 ile 31.12.2015 tarihleri arasındaki yedi yıl boyunca yapılmış olan saatlik ölçüm sonuçları incelenmiş ve yeterli ölçüm yapılmış olan yıllar için yıllık ortalama, uzun vadeli kirlilik düzeyleri hesaplanmıştır.

Kansere yakalanma riski

“Hava kirliliği parametrelerinden PM10 sınır değerden her 10 mikrogram metreküp artışının akciğer kanseri riskini 1.22 kat artırdığı bilinmektedir. Hava kirliliği hesaplanabilen her bir yıl için Dilovası ve İzmit’te yaşayanların hava kirliliğine bağlı akciğer kanserine yakalanma riskleri de hesaplanmıştır. Dilovası’nda yaşayanlarda hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayanlara göre akciğer kanseri gelişme riskinin, 2009’da 6.5, 2010’da 7.1, 2011’de 6.4, 2013’te 8.7 ve 2014’te 7.3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Savcılar, kirliliğine neden olanlar ile buna engel olmayan yetkililer hakkında soruşturma açmalıdır. Akciğer kanseri hastalar ve bu hastalıktan yakınlarını kaybedenler de tazminat davası açmalıdır.”

‘Rakamlar ürkütücü’

Doç. Dr. Hüseyin Toros (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü): “TÜBİTAK ile birlikte bir proje hazırlıyoruz. Dilovası’ndaki hava kirliliğine yönelik çözüm yolları üzerinde çlaışıyoruz. Raporumuzu Eylül ayında tamamlamayı planlıyoruz. Bizim çalışmamıza göre kirlilik 2 yıllık sürede yüzde 20-25 azalabilecek. Dilovası’ndaki hava kirliliği bu haliyle devam ederse, gelecek dönemde solunum yolu, kalp, damar hastalıklarında ciddi artışlar görebiliriz. PM10, azot ve kükürt gibi maddeler insan vücudunda birikerek kalp damar ve akciğer hastalıklarına neden oluyor. Sanayide kirlilik oranları risk içeriyor. Rapordaki rakamlar ürkütücü. Türkiye’de bir an önce hava kalitesi araştırma merkezleri kurularak çözüme yönelik bilimsel öneriler geliştirilmeli.”

Milliyet