Arakan mülteci kamplarında son durum
Son Güncelleme: 8 EKİM 2018 - TSİ 10:07
Bangladeş’de kurulan Kutupalong Kampı’na sığınan Arakanlı Müslümanlar evlerine dönmek istiyorlar. 2017’de bölgedeki Müslümanlara yönelik başlayan kıyımlar neticesinde 700 binden fazla Arakanlı mülteci Bangladeş’deki kamplara sığındı.
Myanmar sınırında Cox’s Bazar şehrindeki bu kamplarda resmi rakamlara göre 750 bin resmi olmayan rakamlara göre ise 1.1 milyon mülteci var. Bölgedeki kamp kompleksi halihazırda dünyanın en büyük mülteci bölgesi.
Arakan’daki sorun aslında yeni değil. 1930’larda başladı ve aralıklarla devam etti. Yüzbinlerce insan katledildi, yüzbinlercesi de yerinden yurdundan oldu. Arakan, Myanmar’ın Bangladeş sınırındaki bir eyaletti. Müslüman Rohingyalar ile budist Rakhineler yaşıyor. Bizim “Arakanlı” dediğimiz insanlar bölgede “Rohingya” olarak adlandırılıyor.
Meselenin temelinde Myanmar’ın Rohingyaları vatandaş olarak kabul etmemesi var. Myanmar’a göre Rohingyalar aslen Bengalli göçmenler. Zamanında çalışmak için geldiler ve orada kaldılar. Dolayısıyla vatandaşlık hakları yok.
Arakanlı Müslümanlar için Bangladeş’in hemen sınırda kurduğu 30 kamp var. Resmi rakamlara göre 750 bin kişi bu kamplarda yaşamaya çalışıyor. Bangladeş hükümeti uluslararası camianın desteğinden memnun.
Mülteciler de kendi topraklarına geri dönmek istiyorlar.
Kampı bekleyen en büyük tehlike yakında başlayaması beklenen olan yağmurları ve siklonlar. Kamplardaki kulubelerin şiddetli yağmur ve siklonlara dayanması mümkün değil. Ayrıca kamp küçük tepeciklere kurulduğu için yağmurla birlikte toprak kaymasının yaşanması da kaçınılmaz. BM’ye göre en 100 bin kişi bundan etkilenecek.
Milliyet