20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Kamuya 9 bin 250 memur alınacak

Son Güncelleme: 7 ARALIK 2012 - TSİ 10:26

Bu hafta içerisinde 5 bini uzman ve uzman yardımcısı, 3 bin 969 bini SGK kadroları ve 750'si avukat olmak üzere 10 bine yakın kadroya dair haberler medyada yer aldı
5 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede, 750 avukat kadrosunun kurumlara dağılımı yapıldı. Resmi Gazetede yer alan dağıtım cetvellerinde, toplam 134 kadroya dağıtım yapıldı.
3 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazetede yer alan düzenleme ile avukat kadrolarına yapılacak atama, ÖSYM'nin yapacağı merkezi yerleştirmeler dışına çıkarıldı. Kurumlar ilana çıkacak, adaylar KPSS puanlarıyla o kuruma başvuracak ve açılan kadro sayısının 5 katı aday yazılı veya sözlü sınava alınacak. 
5 BİN ADET UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI KADROSU...
Uzman kadrolar: Yine 5 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede 2 bini uzman, 3 bini uzman yardımcısı olmak üzere 5 bin uzman ve uzman yardımcısı alınacaktır. Uzman kadrolarına, 3 yıllık uzman yardımcılığı dönemi sonrasında yeterlik alan adaylar atanabilmektedir. Yani uzman kadrolarına, KPSS puanıyla atama yapılmamaktadır.
Uzman yardımcısı kadroları: Uzman yardımcısı kadrolarına ise KPSS puanıyla atama yapılmaktadır. Bunun için KPSS'ye girmiş olmak ve alan grubu testlerini de (Maliye, İktisat, Hukuk vb.) cevaplamış olmak gerekmektedir.
Bu düzenleme, kadrolara hemen bu yıl veya 2013 yılında atama yapılacağı anlamına gelmemektedir. Bu kadrolar, kurumların orta vadeli ihtiyaçlarına göre verilmiştir.
İlk defa uzman yardımcısı alacak kurumlara, örneğin Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarına, yüksek sayıda kontenjan ayrılmıştır. Bu kurumların, 2013 yılı içerisinde ilana çıkması yüksek bir ihtimaldir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KADROLARI
SGK tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca Meclise sunulan kanun tasarısına göre, 200 sosyal güvenlik uzman yardımcısı kadrosu ihdas edilmektedir.
SGK Başkanlığı bunun dışında 7. dereceli 1.750 adet memur ve yine 7. dereceli 1750 adet VHKİ kadrosu almaktadır. Bu kadroların dereceleri, KPSS ile atama yapılmasına uygundur. Ancak derecelerden dolayı, KPSS ile atama yapılrsa sadece lisans ve önlisans mezunları başvuru yapabilecektir.
Lise mezunları memuriyete 13. dereceden başlayabildiği ve en çok 3 üst dereceli kadroya atama yapılabildiği için, lise mezunları bu kadrolara başvuramayacaktır. KPSS ile atama yapılmaya karar verilirse, bu kadrolar ÖSYM'nin merkezi tercih kılavuzunda yer alacaktır.
Diğer taraftan şu hususu da belirtmek gerekiyor. SGK Başkanlığı, bu kadrolara kurum içi görevde yükselme uygulamasıyla da atama yapılabilir. VHKİ kadrosunun maaşı memur kadrosuna göre biraz daha yüksek olduğu için, kurumda çalışan memurlar VHKİ kadrosuna geçirilebilir. Bu durumda; memur kadrolarına da, yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin başvuruları, görevde yükselme çerçvesinde alınabilir.
Hangi yöntemin kullanılacağına kurum karar verecektir.