Rusya krizi ekonomiyi 6 sektörden vuruyor!
Son Güncelleme: 18 ARALIK 2014 - TSİ 11:00
Rusya'da giderek derinleşen kriz Türkiye’yi birçok koldan etkilemeye başladı. İhracat düşüyor, şirketlerin ihracat alacakları eriyor, ruble ile yapılan sözleşmelerden vazgeçiliyor
Petrol varil fiyatlarının 60 doların altını görmesi ve ardından rublenin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi Rusya’yı 1998’den beri karşılaştığı en büyük ekonomik krize doğru sürüklüyor. Türkiye için oldukça önemli bir pazar olan Rusya’daki gelişmeler, Türk ihracatçılarını da endişelendiriyor. Özellikle gıda, yaş meyve-sebze ve hazır giyimde kayıplar yaşanmaya başlandı. Bununla beraber, Rusya’da çalışan Türk işçiler de krizle birlikte işsizlikle karşı karşıya kalabilir. Yılbaşından itibaren Türkiye’den 36 bin 841 işçi çalışmak için yurtdışına giderken, en fazla tercih edilen ülke 8 bin 393 kişi ile Rusya oldu.
Ciroların yüzde 60’ı eridi
Türk şirketlerin ruble olarak alacaklarının bir anda yarı yarıya eridiğini belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi dolar alacaklarının da Rus şirketler tarafından şu anda ödenemediği ve ruble teklif edildiğini söyledi. Rusya’da mağazası bulunan perakende şirketlerinden bazılarının da sıkıntıda olduğunu belirten Tanrıverdi, “Rubleyle satış yapmasına karşın, dolarla kira ödeyen mağazalar var. Rubleyle ticarete tam olarak geçememiştik. Bunu gerçekleştirebilseydik sıkıntı daha az olurdu. Artık rubleyle ticarete tam olarak geçme konusunda geç kaldık” diye konuştu.
Yaş meyve-sebzeciler ruble krizine doğal afet desteği istiyor
Yaş meyve-sebze ihracatında Rusya’nın AB ülkeleri ve ABD’ye gıda ithalatında ambargo uygulamasıyla rotasını Türkiye’ye çevirmesi sonrası umutla başlayan başta narenciye olmak üzere yaş meyve-sebze ihracat sezonu, Rusya’nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi sonrasında hayal kırıklığıyla sona erdi. İhracatçılar narenciye ihracat sezonu başlangıcı olan eylül ayında gerçekleştirdikleri ihracat ödemelerini yeni yeni almaya başlarken yaşanan sıkıntı, alacakların yüzde 60-70 arasında erimesini de beraberinde getirdi. İhracatçının sıkıntısı üreticiye de yansıdı. Yaşananların don, hortum, rüzgâr gibi doğal bir afet olarak değerlendirilmesini bekleyen üretici ise destek istiyor.
Otoda gerileme yüzde 60'ları bulacak
Rublenin dolar karşısındaki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’den Rusya’ya yapılan otomotiv yan sanayi ihracatını da olumsuz etkiledi. Yıllık bazda yüzde 30 olan Rusya ihracatındaki gerilemenin, rublenin değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle yüzde 50-60’ları bulması bekleniyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birlikleri Başkanı Orhan Sabuncu, rublenin dolar karşısında değer kaybetmesinin ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracata olumsuz etkisi olduğunu ifade etti. 1 Ocak – 31 Ekim döneminde OİB kanalıyla Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın yüzde 30.58 gerileyerek 645.3 milyon dolar seviyesinde kaldığını belirten Sabuncu, “Rublenin değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki gerileme Rusya’da tüketime de yansıyacak ve araç satışları düşecektir. Bu bizim ihracatımızı da olumsuz etkiliyor" dedi.
Tekstilde Rusya alarmı
Dolar karşısında yerle bir olan ruble, Türk tekstil ve hazır giyim ihracatçısını vurdu. Ruslar'dan alacaklarını tahsil edemeyen üreticiler sıkıntıya girdi. Bu durum, Osmanbey, Laleli ve Merter piyasasında panik havası yaşattı.
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı İlker Karataş, Rus müşterilerin borçlarına iskonto yapılmasını talep ettiğini hatta tahsilatlarda da sıkıntı yaşandığını söyledi. Osmanbey'de faaliyet gösteren ve aralarında 2.5 milyon dolar zarara uğrayan firmaların bulunduğunu belirten Karataş, "Çevre ülkelerdeki sıkıntıdan dolayı pazar zaten daralmıştı. Rus halkının alım gücünün yarı yarıya düşmesi bizi çaresiz bıraktı" dedi. Rusya'ya yapılan ihracatın marttan beri azaldığını dile getiren Karataş, "Rusya global entegrasyon sorunlarını çözmedikçe bu durum ülkeyi daha da zora sürekleyecek. Dolayısıyla bu olumsuz tablo bizi de önemli ölçüde etkileyecek" diye konuştu.
Türk perakendecileri için yıldız ülke konumunda bulunan Rusya, bu alanda faaliyet gösteren işadamlarını da harekete geçirdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Rusya'daki AVM'lerin Türkiye'dekilere benzer bir tutum sergileyerek, dolar kurunu aşağı çekme ve sabitleme konusunda BMD'ye başvurduğunu açıkladı. Doğan, "Ruslar eskiden böyle girişimlerde bulunmazdı. Ancak son yıllarda Türk markalarına büyük ilgi gösteriyorlar. Türkler de orada giderlerini kısarak pazara ayak uyduracak. Hatta düşen mağaza kiraları bu pazarda büyümek isteyen Türk perakendecileri için fırsat bile olabilir"şeklinde konuştu. Eylülden beri Rusya'da 5 mağaza açan Orka Group'un Genel Koordinatörü Osman Arar da, pazarda yeniden yapılanmaya gideceklerini söyledi. Tasarruf tedbirleri almak üzere harekete geçtiklerini belirten Arar, "Pazardan çıkma kararımız yok" diye konuştu.
Dünya, Sabah