Tarım ilaçları intihara mı sebep oluyor?
Son Güncelleme: 22 KASIM 2013 - TSİ 11:07
Türkiye, tarımda pestisit türü kimyasal maddelerin en çok kullanıldığı ülkelerin başında geliyor. Güneydoğu’da artan intihar vakalarının nedenlerinden biri de bu kimyasal tarım ilaçları olabilir
Tarım ürünlerine zarar veren pestlere (böcek, ot ve mantar) karşı pestisit (kimyasal tarım ilaçları) kullanımı, gerek uygulanışı sırasında yaptığı tahribat gerekse de tarım ürünlerindeki etkileriyle tarımda sıkça tartışılan uygulamalardan. Türkiye, tarımda zararlı organizmaları engellemek için kullanılan pestisit türü kimyasal maddelerin en çok kullanıldığı ülkelerin başında geliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son birkaç yılda tehlikeli boyutlara varan intihar vakalarının nedenlerini araştıran Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Zeynep Şimşek, intiharların nedenlerinden birinin de üretimde yoğun kullanılan tarım ilaçları olduğunu saptadı.
Şimşek, tarım kimyasallarının yoğun olarak kullanıldığı nisan-mayıs aylarında, kimyasalların insanlarda merkezi sinir sistemine etki ederek oluşturduğu “depresyon” nedeniyle bölgedeki intihar vakalarının artış gösterdiğini belirledi.
Şimşek, çalışmasında bölgede intihar vakalarının diğer bölgelere oranla oldukça fazla olduğunu saptadı. Yüksek intihar oranlarının nedenleri ve alınması gereken önlemleri konu alan araştırmada, Şanlıurfa’da acil servis ünitesi intihar girişimleri kayıt formlarını inceleyen Şimşek, tarım ilaçlarının bölge halkını depresyona sürüklediğini ve intihar vakalarının buna paralel olarak artış gösterdiğinin altını çiziyor.
Milliyet