Şİli'de deprem ve tsunami
Son Güncelleme: 3 NİSAN 2014 - TSİ 13:47
Güney Amerika ülkelerinden Şili dün. 8.2'lik bir depremle sallandı. Ülkenin kuzeyinde yaşanan deprem Latin Amerika'nın büyük bir bölümünü içine alan bir tsunami alarmı verilmesine neden oldu. Depremde 6 kişi yaşamını yitirdi, 13 kişi de yaralandı. 45 dakika sonra Şili kıyılarına vuran ve 2 metreyi geçen dalgalar ise ilk belirlemelere göre can kaybına neden olmadı. Depremin merkez üssünün, Iquique kentinin 99 kilometre kuzeybatısında ve yerin 10 kilometre altında olduğu belirlendi.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin uyarısının ardından ülkenin Büyük Okyanus kıyısındaki tüm yerleşim birimlerinde yaşayan 900 bini aşkın kişi yüksek bölgelere tahliye edildi. Yerel saatle sabah 5 sıralarında ülkenin büyük bölümündeki tsunami uyarıları ise kaldırıldı. 16 Mart'ta da 6.7 büyüklüğündeki bir depremin meydana geldiğini belirten uzmanlar, bölgede son iki hafta içinde 500'den fazla sarsıntı olduğunu kaydediyor. Yerel saatle 20.46'da meydana gelen depremden sonra biri 6.2 büyüklüğünde çok sayıda da artçı sarsıntı kaydedildi. Şili Başkanı Michelle Bachelet depremin medyana getirdiği zararın henüz gece olduğu için tam olarak tespit edilemediğini ve bu yüzden acil durum ilan ettiğini bildirdi.
Deprem komşu ülke Bolivya'da da 4.5 büyüklüğünde bir sarsıntıya neden olurken Peru'yu da etkiledi. Ayrıca Ekvador, Kolombiya ve Panama için de tsunami uyarısı yayımlandı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Meksika ve Hawaii için de düşük düzeyde bir uyarı yaptı. Şile ve Peru dışındaki ülkelerde tsunami uyarısı kısa süre sonra kaldırıldı. Tsunaminin Peru'yu da etkilemesi üzerine Boca del Rio kentinden 200 kişi tahliye edilirken, ülkede dalga yüksekliğinin 45 santimetreyi geçmediği belirtiliyor.
2010'da meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki deprem ile ardından oluşan tsunamide 700'den fazla kişi ölmüş, 220 bin ev kullanılamaz hale gelmişti. Şiddetli deprem sonucu ortaya çıkan enerjinin, Dünya'nın dönüş ekseninde değişikliğe neden olarak gün uzunluğunu 1.26 mikro saniye kısalttığı da belirlenmişti. Şili'nin dünyanın en fazla depreme yatkın ülkesi olduğunu belirten uzmanlar, tektonik plakaların bu ülkenin altında üst üste geçtiğini ve yüzeye doğru depremler yapan bir basınç oluşturduğunu vurguluyor.
Sabah