20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Dünyada para depremi

Son Güncelleme: 25 OCAK 2014 - TSİ 10:58

Fed'in tahvil alımını azaltmasıyla milli paralarda başlayan salgın yayılıyor. Para birimi dolar karşısında en çok eriyen ülke Arjantin oldu. TL, kayıp liginde ikinci sıraya çıktı
 
ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikalarını "sıkılaştırmaya" başlaması, büyüme hızı yavaşlayan gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini vurdu. Bu ülkelerin, milli paraları dolar karşısında hızla değer kaybediyor. Yılbaşından bu yana en çok değer kaybı yaşayan para birimi Arjantin Pesosu oldu. İkinci sırada içerideki tansiyondan etkilenen TL var. 
 
Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında negatif ayrışan Arjantin Pesosu, önceki gün yaklaşık yüzde 3.03 değer kaybetti. Arjantin'de ekonomik göstergeler de kötüleşince para birimi yılbaşından bu yana yüzde 9.55 eridi. Arjantin pesosu, geçen bir yıllık süre içinde de yüzde 56.7 oranında değer kaybetti. 
 
Türk Lirası, Arjantin Pesosu'ndan sonra en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Onu Güney Afrika Randı ve Rus Rublesi takip etti. TL'deki değer kaybının son dönemdeki siyasi hareketliliğin etkisi var. TL'nin bir haftalık değer kaybı yüzde 5'e yaklaştı. Önceki gün de dolar karışısında TL yüzde 3.03 eridi. Merkez Bankası'nın 3 milyar dolarlık doğrudan müdahalesi de dövizdeki yükselişi durduramadı. Cuma günü de dolar sabah saatlerinde yeniden rekorla güne başladı. Merkez Bankası'nın da piyasaya müdahale etmemesinin etkisiyle Türk Lirası'ndaki kayıp hızlandı. Dolar/TL Cuma günü 2.3360'a kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı. Sepet bazında TL ise 2.7706'ya kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti.
 
Öte yandan, önümüzdeki hafta Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın kura yönelik açıklamaları piyasaların yönü konusunda önem taşıyor. 
 
"Piyasalardaki hareketliliği geçici görmemiz gerekiyor"
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki hareketliliğin geçici olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Kısa vadeli hareketlere bakıp, sadece heyecanlanıp alışveriş yapmak kimseye fayda vermez. Böyle dönemlerde sükûnet son derece önemlidir" dedi. Dövizde son iki gündür görülen hareketlenmelerde, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin oldukça etkili olduğunu belirten Babacan, önceki gün sadece Türkiye'de değil, Rusya, Latin Amerika ve pek çok ülkede benzer hareketlerin görüldüğünü söyledi. 
 
"En büyük sıkıntımız önümüzü görememek"
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan yükselişte en büyük rahatsızlıklarının istikrarsızlık ve kurların öngörülebilir olmaması olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2006'da da benzer gelişmeleri yaşadığına dikkat ceken Büyükekşi, "Bizim şu an en büyük sıkıntımız önümüzü görememek. Dolar 2.30 olsa, ihracatçı maliyetini ona göre yapacak. Ama 2006'da nasıl düştüyse, şimdi mart seçimlerinden sonra tekrar 2 liraya düşmeyeceği kimsenin garantisi altında değil. Biz istikrar istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Sabah