20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Torba tasarıda yeni haklar

Son Güncelleme: 7 OCAK 2016 - TSİ 11:24

Tasarıya göre, emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak. Lise veya üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderleri 2 yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak.

Bazı illerde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas olan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılarak mevcut uygulama devam ettirilecek. Polislerin ve uzman erbaşların ek göstergeleri yükseltilirken polislerin emniyet hizmetleri tazminatı da yüzde 25 artırılacak. Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltilecek.

Esnafa destek

Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin liralık bölümünden gelir vergisi alınmayacak. Yemden ve gübreden Katma Değer Vergisi alınmayacak. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Öğrenim gören gençlerden pasaport harcı alınmayacak. Otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirim, daha önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanacak.

Doğum hakları

Kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışacak. Bu durumda mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilecek. Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlayabilecek. Çocuğu olan memur anne veya baba, çocuğu mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Dövizle askerlik

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, oturma veya çalışma iznine sahip olarak, yurt dışında en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, durumlarını gösteren belgelerle birlikte, konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmaları ve bin avroyu defaten ödemeleri halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Mevcut düzenlemede ödenmesi gereken para 6 bin avro idi.

Nüfus cüzdanları kimlik kartı oluyor

Tasarıyla, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yer alan "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştiriliyor ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave ediliyor. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

Hürriyet