Plastik ürünler insan sağlığını tehdit ediyor
Son Güncelleme: 25 KASIM 2011 - TSİ 10:00
Pet şişe, plastik biberon, damacanalar, bardak ve saklama kapları ile benzerleri doğada 100 yılı aşkın bir süre kaybolmuyor, kansere varan birçok hastalığa neden olarak insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.
Birçok ülkede yasaklanmasına karşın Türkiye’de alabildiğine kullanılan plastik ürünler için hiçbir önlem alınmadığı dikkat çekiyor. Bazı firmalar, tüketicinin istemi doğrultusunda cam ürünleri kullanmaya başlarken bunun ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiği vurgulanıyor. Çevreci örgütler ise plastik ürün konusunda hiçbir ciddi araştırmalarının olmadığını savunuyorlar.
Yaşamın her alanına soktuğumuz, dağı, taşı platiğe dönüştürdüğümüz günümüzde, “plastik kaplar, pet şişeler, biberonlar, bardak, tabak, çatal, kaşık” gibi bir ürün kansere neden oluyor mu? Bu sorular tartışıladursun bilim insanlarının uyarıları, çok kez dikkate alınmıyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, pet şişeler ile başta biberonlar olmak üzere tüm yiyecek ve içecek saklama kaplarının acilen yasaklanması gerektiğini birçok kez yazdığını söylüyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler ise BPA maddesinin pet şişelerde değil, polikarbon olan şişelerde ve kaplarda bulunduğunu, her ikisinin birbirine benzediğinden çoğu kez karıştırıldığını söyledi.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel ise insanların ciddi kanserojen tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak “Sağlık Bakanlığı konuyu ciddiye almamakta ısrarlı, araştırmaları ve bilim insanlarını görmezden geliyor” dedi.
Üstündeki işaret hangi plastiğin kullanıldığını gösterir
■ PET: Su, meşrubat, sıvı yağ şişelerinin üzerininde görülen bu işaret kullandığımız ürünün “polietilentereftalat”tan (PET) üretildiğini, geri dönüştürüldüğünde sentetik elyaf ve dolgu malzemesi olarak değerlendirileceğini gösterir.
■ PE: Deterjan, şampuan, çamaşır suyu, çöp torbaları, motor yağı kutularının üzerinde görülen bu işaret “Polietilen”den yapıldıklarını gösterir. Geri dönüştürüldüğünde aynı türde ürünler yapılabilir.
■ PVC: Sıvı deterjanların, kimyasal maddelerin, kozmetik ve sağlık ürünleri üzerindeki bu işaret ürünün ambalajının “Polivinilklorür”den (PVC) yapıldığını, geri dönüştürüldüğünde pis su borusu, yer karosu ve dolgu malzemesi olarak değerlendirildiğini belirtir.
■ PP: Deterjan kutusu, margarin kabı gibi ürünlerin ambalajlarının üzerinde görülen bu işaret o ambalajın “Polipropilen”den (PP) yapıldığını, geri dönüştürüldüğünde sentetik halı tabanı gibi çeşitli plastik ürünlerin yapımında kullanılabileceğini belirtir.
■ PS: Margarin ve yoğurt kaplarının üzerindeki bu işaret ambalajın “Polistiren”den (PS) yapıldığını, geri dönüştürüldüğünde yalıtım malzeme yapımında kullanılabileceğini belirtir.
■ PC: Bu ambalajın “Polikarbon”dan (PC) ve yukarıdaki plastik türlerinin dışında kalan plastiklerden yapıldığını gösterir. Bu ambalajlar, “Bisfenol A (BPA)” içerir. BPA bozuştuğunda kansere yol açan maddelerden biri olarak biliniyor.
CUMHURİYET