21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Marmara'nın gizemi aydınlanacak

Son Güncelleme: 28 HAZİRAN 2012 - TSİ 10:46

Japon ve Türk bilimciler Marmara Denizi'ndeki fayları 5 yıl boyunca inceleyecek. Proje sayesinde fayların olası bir depremde nasıl kırılacağı sorusu yanıt bulacak.

Japon-Türk Deprem Araştırmaları Projesi (JTDAP) kapsamında, Marmara Denizi'nde en modern ölçüm teknolojisine sahip deniz altı deprem, elektromanyetik ve GPS istasyonları kurularak, 5 yıl boyunca ölçümler yapılacak. Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içerisindeki kollarının depremselliğinin belirlenmesine yönelik hazırlanan JTDAP, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Enstitü müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Marmara bölgesinde yoğun deniz dibi gözlemleri yapılacak. Yapıların deprem davranışları ayrıntılı olarak incelenecek. Deprem ve tsunami öngörüleri ve erken uyarı sistemleri geliştirilecek" dedi. Erdik bir gazetecinin "İstanbul'da tsunami riski var mı?" sorusuna, "İstanbul'da tsunami olasılığı mümkün ama hiç bir zaman Japonya'da gördüğümüz boyutta tsunami olmaz" karşılığını verdi.

Projenin yürütücüsü Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen ise "Türkiye'de ilk kez deniz altında GPS ölçümleri yapacağız. İstasyonlar sayesinde çok hassas olarak en küçük depremleri bile saptayabileceğiz, bunları araştırıp, inceleyebileceğiz. Marmara Denizi'nin içindeki fayların kolları, dağılımları konusunda birden fazla teori var. 'Şöyle kırılacak, böyle kırılacak' şeklinde yıllardan beri tartışmalar devam ediyor. Bizim yapacağımız deniz altı ölçümleri ile bu tartışmalara son vereceğiz. Marmara Denizi, depremler ve faylar bakımından dünyanın en iyi bilinen bölgelerinden birisi olacak."

Sabah