İş yaparken 'sicilime bak' dönemi
Son Güncelleme: 2 MART 2013 - TSİ 10:53
Kredi Kayıt Bürosu’nda yer alan sicil belgeleri, şirket sahipleri istemesi halinde iş yaptığı kişiler tarafından da görülebilecek. Uygulama, vadeli alacak ve verecek işlemlerinde kolaylık sağlayacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Beni ‘Ahmet’e, Mehmet’e sor’ diyebilir ama ‘aç sicilime bak, kendin karar ver’ diyecek.” ifadelerini kullandı.
Yasalardan çek borcuna hapis cezasının kaldırılmasından sonra ticarî hayatta ‘alacak riskinin yönetilmesine’ yönelik önemli bir adım atıldı. Yapılan düzenleme ile isteyen şirket, kendi çek-senet sicilini, vade istediği kişiyle paylaşabilecek. Vadeli satış yapan da karşı tarafın ticarî sicilini kontrol ederek ticaret yapabilecek.
Şirketlerin sicil bilgilerini reel sektöre açacak uygulamaya ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında dün protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bundan sonra yine beni ‘Ahmet’e sor, Mehmet’e sor’ diyebilir ama ‘benim aç sicilime bak, kendin karar ver’ diyecek. Tüm vatandaşlarımızın sadece çek raporu değil, bir de risk raporu var. Risk raporunda, banka ile olan bütün kredi ilişkisi görülebiliyor. Bunu da artık iş dünyamız görebilecek.” dedi. Bütün bilgilerin kişinin kendi izniyle üçüncü taraflarla paylaşılabileceğine dikkat çeken Babacan, sistemin dünyada ilk ve tek olduğunu ifade etti. Babacan, “Kredi sicil müessesesi dünyada var ama internet üzerinden saniyeler içerisinde ulaşılabilen bilgiler değil. Bunu şirketlere para karşılığında alabiliyorsunuz. Zaman ve sistem açısından çok farklı.” diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen yılki düzenlemeden sonra karşılıksız çeke hapis cezasının kalkmasıyla vadeli çek ve senet gibi işlemlere ilginin beklendiği gibi azalmadığını söyledi. Babacan, “2012 yılında 2011 yılına göre toplam kullanılan çek tutarı yüzde 18,9 arttı. Merkez Bankası’nda geçen sene toplam 350 milyar liralık çek işlem görmüştür.” dedi. Geçen yıl toplam 350 milyarlık çekin yani her gün 1 milyar liralık çekin işlem gördüğünü vurgulayan Babacan, dönen çeklerin yüzde 4,05, tutar olarak yüzde 4,63 olduğunu söyledi. 2009 krizinden önce hiçbir yıl dönen çeklerin oranı yüzde 5’in altına inmediğinin altını çizen Babacan, “Yine de 4,63 oranının makul bir oran olduğunu düşünüyoruz. Hapis cezası kalkmasına rağmen sonuçlar beklenenden daha iyi. Sonuçlara baktığınızda beklenenden daha iyi oldu. Dünyada çeki ödemeyeni hapse atan tek ülke bizdik. Modern hukuk düzeninde böyle bir uygulamanın yeri yoktu.” şeklinde konuştu. Babacan bu uygulamanın yerine ticari ilişkidekilerin birbirlerinin siciline ulaşabileceği bir sistem oluşturulduğunu kaydetti.