Schengen’e yasa dışı göç darbesi
Son Güncelleme: 8 HAZİRAN 2012 - TSİ 11:23
Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği içişleri ve adalet bakanları, “yasa dışı göçle mücadele bahanesiyle” üye ülkeler arasında kontrolsüz dolaşıma olanak veren Schengen sistemini kısıtlayıcı bir adım attılar.
Alınan karara göre üye ülkeler daha önce terör tehdidi ve uluslararası spor organizasyonları gibi durumlarda askıya aldıkları Schengen’i “yasadışı göç kaygısıyla” da geçici olarak devre dışı bırakabilecek. Askıya alma süresi ise 6 ay olarak belirlendi. Gerekli görülen durumlarda bu süre 6 ay daha uzatılabilecek.
AB Komisyonu’nun ve Avrupa Parlamentosu’nun karşı çıkmasına rağmen bu kararı alan Birlik ülkeleri, özellikle Yunanistan’ın sınırlarını kontrol edemez durumda olmasından hareket ettiler. Askıya almayla ilgili olarak Komisyon ve AP’ye daha fazla yetki vermeyi reddeden Birlik ülkeleri, yöntemin sadece istisnai durumlarda kullanılacağı mesajını verseler de daha önce yaşanan Fransa ve Danimarka örnekleri bu güvencenin kağıt üzerinde kalma olasılığını yükseltiyor. Karar, Komisyon’da hayal kırıklığı yaratırken adeta kazan kaldıran AP, konuyu 11 Haziran’da masaya yatıracak.
AB ülkeleri arasında yasa dışı göçte faturayı Türkiye’ye kesme eğilimi yüksek olsa da asıl sorun Yunanistan’dan kaynaklanıyor. Sınırını etkili bir şekilde kontrol etmekte zorlanan Atina’nın AB’nin istediği adımları atmaktansa çit örme gibi etkisiz önlemlere başvurması dikkat çekiyor.
Milliyet