21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Havalar ısındı keneye dikkat!

Son Güncelleme: 29 MAYIS 2014 - TSİ 11:13

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Ebru Aydın, yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık olduğunu ve ilk defa 1944 yılında Kırım'da görüldüğünü söyledi. Daha sonra 1956 yılında Kongo'da görülen hastalığın, 1969'da Kırım Kanamalı Ateşi ile aynı olduğunun anlaşıldığını ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak anılmaya başlandığını ifade eden Aydın, hastalığın genellikle Afrika, Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da görüldüğünü anlattı.

Aydın, Türkiye'de ise 2003 yılında tanısı konulan KKKA'nın vaka ve ölümlerin yıllar içinde değişiklik gösterdiğini belirterek, "2013 yılında 910 vaka ve 37 ölüm görülmüştür" dedi.

KKKA'nın, başlıca kene tutunması ve kene ile temasla bulaştığını, bulaşmasında "Hyalomma" türü kenelerin etkin rol oynadığını dile getiren Aydın, bunun yanı sıra KKKA'nın hasta insanların ve enfekte hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonrasında da bulaşabildiğine dikkat çekti. Aydın, hastalığın kuluçka süresinin kene tarafından tutunma ile virüsün alınmasının ardından genellikle 1-3 gün en fazla 9 gün içinde olduğunu belirterek, enfekte kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşmalarda ise bu sürenin 5-6 gün, en fazla 13 gün olduğunun altını çizdi.

Hastalıkta ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve iştahsızlık, bazen de kusma, karın ağrısı ve ishal görülebildiğini dile getiren Aydın, vücudun değişik bölgelerinde kanamaların olabildiğini söyledi.

Millî Gazete