MİT Kanunu Meclis'te kabul edildi
Son Güncelleme: 18 NİSAN 2014 - TSİ 11:11
MİT’e geniş yetkiler veren kanun teklifi dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni MİT yasasıyla, gizli servisin gücünü her alana yayan yeni bir dönem açıldı.
Yasayla getirilen yenilikler şöyle:
MİT, mevcut yetkilerin yanı sıra dış güvenlik , terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda verilen görevleri de yerine getirecek. MİT Müsteşarı sadece Yargıtay’da yargılanabilecek. MİT mensupları da sadece Ankara ’da yetkili bir ağır ceza mahkemesine hakim karşısına çıkarılabilecek.
Savcılar, MİT görevlileriyle ilgili doğrudan işlem yapamayacak. Müsteşarlığın konunun görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunu belirtmesi veya belgelendirmesi halinde hiçbir işlem yapılmayacak.
MİT mensupları cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerle görüşmeye ve görüşmeler yaptırmaya yetkili kılındı.
MİT belgelerini temin eden, çalan, sahte olarak üreten ve bunları yok eden kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini ifşa edenlere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. MİT belgelerini yazılı, görsel veya sosyal medya aracılığıyla yayımlayanlar ve yayanlar hakkında 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Kamu kurumları, meslek kuruluşları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan tüm kuruluşların bilgi, belge veri ve kayıtları, bunlara ait arşivler, elektronik bilgi işlem merkezleri ve iletişim alt yapıları teşkilatın kullanımına açıldı.
Yasaya ilk kez “Taleplerin karşılanması” ilkesi getirildi. Buna göre her vatandaş, MİT’ten gelen her türlü talebi öncelikle yerine getirmekle yükümlü kılındı. Teşkilat, devlet güvenliğiyle ilgili her türlü soruşturma ve davadaki bilgi ve belgelere erişebilecek.
MİT, MASAK, Jandarma ve Emniyet İstihbarat’a Meclis denetimİ geldi. Meclis’ten dün geçen MİT Yasasıyla ilk kez, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu adıyla kurulan bu komisyon “sır küpü” olacak.
Radikal