Petrol Kongresi'nden notlar...
Son Güncelleme: 13 TEMMUZ 2017 - TSİ 11:20
Cezayir Enerji Bakanı Mustapha Guitouni, Türkiye’nin geleneksel müşterileri ve önemli bir ortakları olduğunu ve ortaklıktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “İlişkilerimiz çok iyi seviyede ve bunu kuvvetlendirmek niyetindeyiz" dedi.
"Türkiye ile ortaklığı geliştirmek istiyoruz"
Sadece enerji sektörü için değil, inşaat, mühendislik gibi alanlarda ve yerelde katma değeri sağlamak adına olan çalışmalarımızda da birarada olmak istiyoruz” diyen Guitouni, bölgede önemli bir petrol ve doğalgaz ülkesi olduklarını, enerji ürünü ihracatını artırmak istediklerini kaydetti.
22. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Guitouni, enerji piyasalarında büyük resmin değiştiği dönemin süreceğini belirterek, “Petrol sektörünün yatırımlarına devam etmesi gerekir. Yatırımcılar için siyasi istikrarın bulunduğu ortamlar tesis edilmeli. Bu süreçte özellikle güneş enerjisi ön plana çıkacak ancak fosil kaynakların payı da artmaya devam edecek” dedi.
Büyük ölçekli elektrik üretimi hedeflediklerini anlatan Guitouni, “Daha çok güneş enerjisinden elektrik üretimini öngörüyoruz. Enerji tüketimini azaltmak ve verimlilik projelerine yönelmek istiyoruz ” dedi.
"Petrole talep artacak piyasa dengelenecek..."
Petrol İhraç Edenler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, yılın ilk yarısında petrolde stokların beklenildiği gibi düşmediğini fakat yılın ikinci yarısı için iyimser bir tablo beklediklerini belirterek, “İlk 6 ayda stoklarda 100 milyon varillik bir azalma sağlandı. İleriye dönük olarak bu azalmanın daha fazla hız kazanacağını düşünüyoruz” dedi.
22. Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Barkindo, yılın ilk 6 ayını tek kelimeyle ‘zorlu’ olarak tanımlayarak, 2017’nin çok büyük beklentilerle başladığını ifade etti.
Geçen yıl 20 Aralık’ta OPEC’in yaptığı toplantıda, OPEC üyesi ve OPEC dışı toplam 24 ülkenin bir çatı altında toplandığını ve tarihi bir karar aldığını anımsatan Barkindo, şöyle devam etti:
“2017’nin ilk çeyreğinden itibaren bir beklentiye girdik. Piyasaların bu karardan sonraki tepkisine baktık. 1.8 milyon varillik bir üretim kesintisi kararı aldık ama stokların eritilmesinde bu kesintinin çok fazla bir etkisi olmadı. Bu kararımızı uygulama konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz.”
"Türk Akımı’nda 50 km boru hattı döşendi"
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anton Inyutsin, gelecek yıl Yamal LNG projesinin aktif hale gelmesiyle toplam gaz ihracatlarında yüzde 10 artış beklediklerini belirterek, “TürkAkım projesinde ise Rusya kesiminde ilk 50 kilometrelik inşaat tamamlandı” dedi.
22. Dünya Petrol Kongresi’nde, Rusya’nın doğalgazda lider ülke olduğunu ve bu pazara yatırımlarının devam ettiğini aktaran Inyutsin, “Küresel piyasada en çok doğalgazı ihraç eden ülkeyiz. Gelecek yıl enerji şirketimizin Yamal sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesinin de aktif hale gelmesiyle toplam gaz ihracatımızın yüzde 10 oranında artmasını bekliyoruz. Şu an için sadece bir şirketi telaffuz etsek de ilerde başka şirketlerin de eklenmesiyle ihracatımızın daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
Petrol düzeni
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, dünkü oturumlarda petrol piyasasının dinamiklerine ilişkin olarak yaptığı benzetmeyle dikkat çekti. “Size piyasayı bir benzetmeyle açıklayayım” diyen Birol şöyle devam etti: “ ‘Üç Arkadaş’ filmindeki arkadaşları petrole yön veren dinamikler olarak kabul edelim. Bu dinamiklerin birincisi yani ilk arkadaşı OPEC olsun, bazı Kuzey ülkelerini ikinci arkadaş, petrol piyasasını bozan şartları ise üçüncü arkadaş olarak görüyorum.
Birçok üretici ülke, OPEC üyesi olan ve olmayan ülkeler bunların projesi kendi perspektiflerinden bakıldığında meşru ama başka piyasa güçleri de var. Günün sonunda ise OPEC üyesi olan ve olmayan ülkeler arasında çaba var. Piyasanın da inatçı güçleri var. Bunun sonucu olarak fiyat düzeyleri hala üç yıl öncesiyle kıyaslandığında çok yüksek değil ancak şu ana kadarki piyasa verileri OPEC’teki disiplinin sağlamlığını göstermesi açısından önemli.”
Milliyet