Üniversite mezunları niteliklerinin altındaki işlerde
Son Güncelleme: 7 ARALIK 2013 - TSİ 11:20
“İşgücü Piyasalarının Göz Ardı Edilen Sorunları: Eksik İstihdam, Atıl İstihdam ve Beceri Uyuşmazlığı” başlıklı çalışma yayımlandı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ekonomi Politikaları tarafından hazırlanan çalışmada, kişilerin sahip oldukları beceri setlerinin altındaki işlerde istihdam ediliyor olmasının ekonomik olarak bir katma değer kaybının işareti olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:
“TÜİK’in hanehalkı işgücü anketlerine göre, yüksek okul ve üzeri mezunlarının yalnızca yüzde 70.2’si beceri setlerine uygun işlerde çalışıyor. Diğer bir deyişle, Türkiye’de yüksek okul ve üzeri mezunların yüzde 29.9 aslında daha beceri gerektiren alanlarda çalışabilecekken, daha düşük beceri gerektiren işlerde çalışıyor. Türkiye’de üniversite veya yüksek okul mezunu işgücü sayısının 2001 sonunda 4 milyon olarak kaydedildiği göz önüne alınırsa, yaklaşık 1.1 milyon kişi nitelik ve üretim kapasitelerine kıyasla daha düşük katma değer oluşturacak işlerde istihdam ediliyor. Diğer taraftan lise veya teknik lise mezunlarının becerileri bakımından meslek gruplarına dağılımına baktığımızda ise yüzde 8.8’inin nitelik gerektirmeyen işlerde çalıştığını görüyoruz. 2011 sonu itibariyle Türkiye’de 4.7 milyon lise veya teknik lise mezunu kişinin istihdam edildiği göz önüne alındığında, niteliklerinin altında çalışan kişi sayısının yaklaşık 425 bin kişi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla toplamda yaklaşık 1.6 milyon kişi niteliklerinin altında işlerde istihdam ediliyor.”
TEPAV’ın notunda ayrıca atıl istihdamdaki artışa da dikkat çekildi. Buna göre Türkiye’de işsizlik yüzde 10 civarındayken, atıl işgücü toplam çalışabilecek işgücünün yaklaşık yüzde 20’si civarında. Bu oran 2008 küresel kriziyle yükselişe geçti ve ertesinde kaydedilen yüksek büyüme ile düştü. Ancak 2013 yılında tekrar yükselişe geçti.
Milli Gazete