Hastalıkları ‘tedavi etmek’ yerine ‘önlemek’
Son Güncelleme: 21 KASIM 2019 - TSİ 13:52
Yaşam tarzı değişikliğiyle hastalıkları tedavi öncesinde önleyebilmek mümkün. Özellikle ileri yaşlarda dikkat edilmesi gerekenler ve uzman tavsiyeleri şunlar:
Bitkisel beslenmek
İlerleyen yaşlarda yavaş yavaş hayvansal besinleri azaltıp bitki bazlı bir beslenme modeline odaklanın. Bazı uzmanlar bu değişimi en az “aktivite artışı” kadar önemsiyorlar. Hatta bazıları biraz daha ileri gidip, “40’ından sonra bitkisel bazlı beslenme sigarayı bırakmanın beslenmedeki karşılığıdır!” diyor. Kısacası 40’lı yaşlar sonrasında “aslan değil, kuzu olma” sürecine girmenizde fayda var.
Az yemek çok spor yapmak
40’lı yaşlar sonrasında en az neleri yiyip içtiğiniz kadar ne sıklıkla aktivite yaptığınıza da odaklanın. Hatta mümkünse “aktivite meselesi”ni, “beslenme meselesi”nin bir tık önüne alın. Araştırmalar özellikle 40’lı yaşlardan sonra çok değil az yiyenin, az değil daha çok hareket edenin sağlıklı bir ömür sürebilmeyi arttırdığını gösteriyor.
Maneviyatı güçlendirmek
Güçlü bir inanç yapılanması ve manevi zenginlik, mutluluk ve huzura giden yol için başlangıç oluşlarından biri kabul ediliyor. Kısacası, yaş ilerledikçe bedeni değil, ruhu daha çok beslemek ve “ruhu ıskalamak” alışkanlığını terk etmek de mühim bir ayrıntı.
Bağışıklığı önemsemek
Orta ve ileri yaşlar, sağlam bir bağışıklık sistemine en çok ihtiyaç duyduğunuz dönemler. Zira bu sistem arızaya geçtiğinde sadece enfeksiyon değil, kanser riski de artıyor. Unutmayalım ki bağışıklık gücümüz bizi sadece dış düşmanlardan (mikroplar!) değil, iç düşmanlardan da (kanserler) korumakla görevli. Bağışıklık meselesini önemseyin.
Hürriyet/ Osman Müftüoğlu