'Dünyaya açılmak için boru hatları şart'
Son Güncelleme: 11 TEMMUZ 2017 - TSİ 10:50
Dünya Petrol Kongresi’ne dört ülkenin devlet başkanı katıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dünya petrol ve doğalgaz pazarlarına açılabilmek için boru hatları inşa etmenin zorunlu olduğunu söyledi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 22. Dünya Petrol Kongresi'nde Türkiye'nin büyük bir güç ve dünya çapında birçok meselede çözüm sağlamaya muktedir bir ülke olduğunu belirtti. Aliyev, "Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz. Türkiye ve Azerbaycan, bütün meselelerde birbirinin yanındadır" diye konuştu.
İki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin bütün alanları kapsadığına işaret eden Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji alanındaki ortaklığı ve işbirliğinin birçok önemli stratejik meselenin gerçekleştirilmesini sağladığını, bu bağlamda projelerin hayata geçirildiğini belirtti.
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki projelerin dünyanın enerji haritalarının yeniden düzenlenmesine yol açtığını ifade eden Aliyev, petrol ülkesi Azerbaycan'ın tarihi anlamda da petrolün ilk bulunduğu ülke olduğunu dile getirdi. Aliyev, o dönemde Azerbaycan'ın bağımsız olmadığını ve kendi yeraltı zenginliklerinden istifade edemediklerini ancak bağımsızlığın kazanılmasından sonra Azerbaycan'ın kendi zenginliklerinden yararlanan bir ülke haline gelebildiğini kaydetti. Azerbaycan'da birçok zengin doğalgaz yataklarının keşfedildiğini anımsatan Aliyev, bu doğalgaz rezervlerinin de dünyanın en büyükleri arasında yer aldığını söyledi.
Aliyev, Azerbaycan'ın artık dünyaya petrol ve doğalgaz ihraç eden bir ülke haline geldiğine dikkati çekerek, "Bizim ülkemiz, dünya petrol ve doğalgaz pazarlarına açılabilmek için boru hatları inşa etmek zorundaydı" ifadesini kullandı. Bu çerçevede 2006'da Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı ve 2007'de Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) Doğalgaz Boru Hattı'nın inşa edildiğinin altını çizen Aliyev, ayrıca Hazar Denizi'ni Karadeniz ile birleştiren hatla Azerbaycan petrol ve doğalgazının dünya pazarına ulaştığını belirtti.
Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında 2012'de Trans Anadolu Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) imzalandığını hatırlatarak, bu projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi. TANAP'ı oluşturan boru hattı projesinin yüzde 77'sinin tamamlandığını ve gelecek yıl açılışının yapılacağını dile getiren Aliyev, bir diğer büyük proje Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TAP) de yüzde 44 oranında tamamlandığını söyledi.
‘Arnavutluk enerji köprüsü görevini üstleniyor’
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 22. Dünya Petrol Kongresi'nde yaptığı konuşmada, birkaç yıl öncesine kıyasla Arnavutluk enerji piyasasının daha gelişmiş yapıya kavuştuğunu söyledi.
Arnavutluk'un Ortadoğu, Rusya ve Hazar bölgesi ile Avrupa arasında "enerji köprüsü" görevi üstlendiğini belirten Rama, "Arnavutluk, dünyanın en önemli boru hatlarının geçtiği yerlerden birisi. Hazar Denizi'nden gelen enerji, Avrupa'ya 2020'den itibaren buradan geçecek" dedi. Son dönemde ülkede yürütülen çalışmalar sayesinde sektörde önemli bir başarı sağladıklarını vurgulayan Rama, enerjide arz güvenliği açısından küresel ekonomik dalgalanmanın oluşturduğu problemlere yönelik çözüm yolları bulmak için kongreye katıldıklarını anlattı.
Dünyanın her geçen gün enerji ihtiyacının arttığına dikkati çeken Rama, Arnavutluk hükümeti olarak ülkedeki enerji sektörünü canlandırmak için hukuki ve mali alanlarda yatırımcılara yönelik teşvikler uygulayacaklarını söyledi.
‘Türk Akımı Balkan devletleri için önemli’
22. Dünya Petrol Kongresi'nde enerji konusunda açıklamalarda bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, dünyanın birçok yerinde, özellikle de Ortadoğu'daki olaylar nedeniyle ekonomik ve siyasi birçok yeni gelişmenin ortaya çıktığını belirtti. Sırbistan'ın petrol ve doğalgaz bakımından ithalata bağımlı olduğunu dile getiren Vucic, "Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz" dedi. Enerji tedariğinde güvenli bir yatırım ortamı hazırlamaya çalıştıklarını belirten Vucic, "Türkiye'nin desteğinin ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyorum. Türkiye gerçekten bu anlamda en anahtar ülkelerden biri haline geldi" diye konuştu.
Türk Akımı'nın önemine de değinen Vucic, "Türk Akımı, özellikle Batı Balkan ülkeleri için çok önemli bir yatırım olacaktır. Bunun gaz fiyatları söz konusu olduğunda çok önemli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Sabah