20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Kırım'a cami için Türkiye devrede

Son Güncelleme: 21 KASIM 2011 - TSİ 16:31

Türkiye, Kırım'da mahkeme kararlarına karşın yapımında sorun çıkarılan Cuma Camii için devreye girdi. Vakıflar da yurtdışındaki tarihi eserleri ayağa kaldırmak için harekete geçti 
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki soydaşların 'Cuma Camii' ve 'konut' konusunda yaşadığı sıkıntıların çözümü için Türkiye devreye girdi. 
Akmescit'te yıllardır mahkeme kararlarına karşın yapımında sorun çıkarılan Cuma Camii'nin inşası için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) çalışma başlattı.
Kırım'daki Akmescit Belediye Meclisi'nin 2004'te cami için ayırdığı arsa daha sonra 'park alanı' olarak gösterildi. 
Mahkemeye taşınan konuyla ilgili olarak Kırım Müslümanları haklı görülmesine karşın, belediyenin gerekli adımları atmaması krize neden oldu. Ukrayna yönetimiyle yapılan görüşmeler de uzun süre sonuçsuz kaldı. Türkiye'nin devreye girmesiyle sorunun siyasi ve maddi boyutunun aşılması bekleniyor.
Vakıflar, yurtdışındaki tarihi eserleri ayağa kaldıracak
Öte yandan, Vakıflar Genel Müdürlüğü yutdışındaki vakıf eserlerini ayağa kaldırmak için harekete geçti.
Vakıflar, bu kapsamda ilk olarak Bosna Hersek'te, 1462 yılında inşa edilen İsa Bey Hamamı'nı onaracak. 1980 yılından bu yana Bosna Hersek vakıfları tarafından restore edilmek istenen ancak yeterli ödenek olmadığı için kaderine terk edilen tarihî yapının projesinin çıkarılmasının ardından Türkiye tarafından restorasyonuna başlanacak. İsa Bey Hamamı ile birlikte, Kuzey Kıbrıs'taki Dükkanönü Camii ile Lefkoşa'daki bir tekke de restore edilecek. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, tarihî hamam için Türkiye'de ihaleye çıkılacağını, ihaleye Türk firmaları gibi yeterliliği olan yabancı firmaların da katılabileceğini söylüyor. Ertem, atılan ilk adımların ardından, Balkan ve Ortadoğu ülkelerindeki vakıf eserlerine de ulaşmak istediklerini dile getiriyor.
DÜNYA BÜLTENİ