İngilizlerin 'Brexit planı' yok!
Son Güncelleme: 16 KASIM 2016 - TSİ 11:41
İngiltere'de basına sızan bir resmi bilgi notunda, hükümetin henüz Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmak için genel bir planı olmadığı ve stratejinin 6 ay daha belirlenemeyeceği belirtildi.
Times gazetesinin manşetinde yer alan ve BBC'nin de gördüğü Bakanlar Kurulu için hazırlanan bilgi notunda, AB'den çıkışla ilgili 500 proje üzerinde çalışıldığı ve bu projeler için 30 bin ek personel gerekebileceği vurgulandı. Ancak belgede buna karşın, "kabinedeki görüş ayrılıkları nedeniyle" hala bir ortak AB'den çıkış stratejisi olmadığı söyleniyor.
Hükümetse, bilgi notundaki iddiaların "tanınmadığını" belirtti.
Ulaştırma Bakanı Chris Grayling, bilgi notunun nereden çıktığı hakkında "hiçbir fikri olmadığını" söyledi.
Başbakan Theresa May, gelecek yıl Mart ayı sonunda iki yıl alması beklenen AB'den çıkış sürecini başlatacak 50'inci maddeyi yürürlüğe sokmayı umuyor.
Ancak bilgi notunu gören BBC siyaset muhabiri Chris Mason, belgenin AB'den çıkış sürecinin "ne kadar karmaşık, sorunlu ve zorlu olacağını" gösterdiğini söyledi.
Adı verilmeyen bir danışman tarafından yazılan, 7 Kasım tarihli "Brexit Güncelleme" başlıklı bilgi notunda hükümetin AB'den çıkışla tam olarak ne elde etmek istediğini ve önceliklerini sıraya koyması için 6 ay gerekeceği vurgulanıyor.
Notta ayrıca Başbakan May'e "kararları tek başına verme alışkanlığı olduğu" eleştirisi yapılıyor ve "tutumun sürdürülemez olduğu" vurgulanıyor.
Times'ın haberinde ayrıca kabinede Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit Bakanı David Davis, Uluslararası Kalkınma Bakanı Liam Fox'un bir tarafta ve Maliye Bakanı Phillip Hammond ile İş Dünyasından Sorumlu Bakan Greg Clark'ın diğer tarafta bulunduğu bir bölünme olduğu kaydediliyor.
Belgeye göre her bakanlığın Brexit'in etkileri konusunda kendi "en kötü durum senaryoları" var, ancak hükümetin genel bir planı ve öncelikler sıralaması yok.
Bilgi notunda hükümetin Brexit'i çabuk uygulayacak sayıda personeli bulunmadığı ve bakanlıkların 500'ün üzerinde proje hazırladığı kaydediliyor. Bu iş yükünü sırtlamak için de 30 bin ek personel gerekebileceği vurgulanıyor.
Dünya Bülteni