Hayvanların yüzde 60’ı yok oldu
Son Güncelleme: 31 EKİM 2018 - TSİ 09:58
Gezegen 2018 Raporu”na göre, 1970’lerden bu yana hava ve deniz kirliliği, küresel ısınma, plansız avlanma gibi nedenlerden dolayı Dünya’daki memeli hayvanlar, kuşlar, balıklar ve sürüngenlerin yüzde 60’ının nesli tükendi.
“Vahşi yaşamın bu şekilde imha edilmesinin sivil yaşamı da tehdit ettiği” uyarısının da yer aldığı raporda, günümüzde canlı türlerinin yok olma hızının, doğadaki insan etkisinin olmadığı dönemlere kıyasla 1000 kat arttığı vurgulandı.
Raporda, “Dünya genelindeki deniz kuşlarının yüzde 90’ının midesinde plastik var. Bu oran 1960’larda sadece yüzde 5’ti. Plastik kirliliği artık sadece okyanusların yüzeyi için bir tehdit değil. Derin okyanus canlıları da plastik kirliliğinden etkilenmeye başladılar” denildi.
Örneğin, çekirge istilasını önlemek için yapılan ilaçlamayla ceylan, tilki, sırtlan, toy, mezgeldek gibi pek çok tür zehirlenerek öldü. Bundan kelaynaklar da nasibini aldı.
Rapora göre, aşırı tüketim, istilacı türler, plastik kirliliği, avcılık, balıkçılık, tarımsal kirlilik, barajlar, yangınlar ve madencilik biyolojik çeşitlilikteki azalmayı tetiklendi.
Milliyet