20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Kemik erimesi tedavisi ve sonrası

Son Güncelleme: 21 MART 2018 - TSİ 10:16

Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen “osteoporoz” hakkında konuşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. İrfan Ünver, “Osteoropoz, kemik iskelet sistemindeki kemik dokusunun zayıflaması sonucu, kemiklerin hafif bir zorlanma veya olağan bir hareket sırasında kırılmasına yol açan bir hastalıktır.

Hastanın yaşam kalitesine olumsuz etkilerinin yanı sıra oluşan kemik kırılmaları nedeniyle ölüm risk faktörü taşıyan, hastayı yatağa bağlayabilen, ekonomik maliyeti yüksek bir hastalıktır” dedi.

Osteoporozda en çok omurga, kalça ve el bilek kemiklerinde kırıklar görüldüğünü belirten Ünver, şunları söyledi:

“Omurga kemiklerindeki kırıklar nedeniyle hastanın boyu kısalır ve öne doğru kamburlaşır. Bundan sonrada sırt bel ve kalça bölgelerinde ağrılara neden olur. En ciddi kırıklar, kalça eklem kırıklarıdır. Ameliyatı ve endo protez takmayı gerektirebilir. Ameliyat sırasında emboli sonucu hastanın kaybedilme riski vardır. Cerrahinin başarılı olduğu durumlarda hastanın uzun süre veya kalıcı sakatlığı veya yatağa bağlı kalması söz konusu olabilir. El bileği kırıklarında da ağrı dışında eli kullanamamanın verdiği sorunlar ortaya çıkar. Bunlar dışında oluşan kırıklarda da kırığın yerine ve durumuna göre sorunlara neden olur.”

Kemik erimesi nasıl teşhis edilir ?

Kemik yoğunluğu, kalça ve bel omurlarından ölçülür. Direk film çekimi gibidir fakat ondan daha az radyasyon verir, ağrısız, hızlı bir ölçümdür. Ölçülen kemik yoğunluğunuz olması gereken genç - erişkin yaş grubu ile karşılaştırılarak sonuç belirlenir. 40 ila 50’ li yaşlarda kemik yoğunluğunun düzeyinin bilinmesi önemlidir. Kemik erimesi olan hastaların her yıl kemik ölçümünü tekrar yaptırmaları uygundur.

Milli Gazete