21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

‘Brexit’ düğümü çözülemiyor

Son Güncelleme: 24 EYLÜL 2018 - TSİ 09:47

İngiltere’nin AB’den çıkmasına 6 ay kala tartışmalar giderek yoğunlaşıyor. Londra ile Brüksel arasındaki müzakerelerde henüz anlaşmaya varılamadı. Yeni bir referandumdan AB’den anlaşmalı bir şekilde ayrılmaya ya da yeni bir erken seçime kadar bir dizi kriz senaryosu Ada'nın gündemini meşgul ediyor.

Yaklaşık 43 yıllık Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden 23 Haziran 2016’da yapılan referandumla ayrılma kararı alan İngiltere’de, kararının resmi olarak hayata geçeceği 29 Mart 2019’a 6 aydan kısa bir zaman kalmasına rağmen belirsizlikler sürüyor. Referandumun ardından dönemin Başbakanı David Cameron’ın istifasıyla boşalan makama gelen Theresa May, hem zaman baskısı altında hem de partisi içindeki “sert” Brexit taraftarlarının eleştirilerinin hedefinde yer alıyor. Göreve geldiği ilk günden itibaren “Brexit Brexittir” sözüyle simgelenen tutumunu uzun süre netleştiremeyen May, AB ile geçen yıl haziran ayında başlayan müzakereler ilerledikçe yaklaşımını yumuşattı.

Son olarak temmuz ayında açıkladığı yeni müzakere yaklaşımında ülkenin belirsiz bir süre için Gümrük Birliği içinde kalmasına kapı aralayan May, kabinesindeki iki sert Brexit yanlısı bakanın istifasıyla sarsıldı.

Ülkede yapılan son ankete göre halkın yüzde 50'si “hükümetin önerdiği anlaşma”, “anlaşmasız ayrılık” ve “AB’de kalmak” seçeneklerini içerecek bir referandum yapılmasını istiyor. Referandum talebine karşı görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 40'ta kalıyor.

“İNGİLTERE'NİN BREXİT PLANI İŞE YARAMAZ”

Avusturya'nın Salzburg kentinde perşembe günü gerçekleşen AB Gayriresmi Liderler Zirvesi’nde Brexit çıkmazı yaşandı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, İngiltere’nin mevcut Brexit planının AB’nin ortak pazarını zayıflatma riski taşıdığını söyleyerek, “İngiltere’nin Brexit planı işe yaramaz” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise bir kez daha Chequers Planı›nı savundu. İngiltere’nin AB’den ayrılma stratejisini belirlediği Chequers Planı İngiltere ile AB arasında malların serbest dolaşımının güvence altına alınmasını öngörüyor.AB’nin ortak pazarı ise sadece malların değil kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımını da kapsıyor.

BREXİT İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER

Süreçteki önemli aşamanın 13-14 Aralık’ta yapılacak Avrupa Konseyi toplantısı olması ihtimali daha yüksek görünüyor. Burada, İngiltere ile AB’nin Brexit anlaşmasına imza atması bekleniyor. İmzalanacak anlaşmanın ocak ayında İngiliz parlamentosunun onayına sunulması ve ardından da 27 AB üyesi ülkenin en az 20’sinin onayını alması gerekiyor. Süreç beklendiği gibi ilerlerse, İngiltere 29 Mart 2019’da yerel saatle 23.00’da AB’den resmen ayrılmış olacak.

Dünya