22 Cemaziyelevvel 1446 | 24 Kasım 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Karabük’teki 2. ‘Sosyal Gelişim Zirvesi’, dört bin kişiyi ağırladı

Son Güncelleme: 4 MAYIS 2015 - TSİ 11:43

Karabük Üniversitesi’nde, “Sosyal Sorumluluk ve Dayanışma Kulübü”, “İşletme Kulübü” ile “Çevre ve Sağlık Kulübü’nün” proje ortaklığındaki ikinci “Sosyal Gelişim Zirvesi”, 4 bine yakın katılımcıyla tamamlandı.

Zirvede, Fatih Reşit Civelekoğlu, Prof. Dr. Mustafa Gülmez, Prof. Dr. Orhan Kural, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Canan Karakaş, Dursun Gürlek, Seyit Tümtürk ve Ömer Karaoğlu programları olmak üzere 9 ayrı program icra edildi.

Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programlara, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yahya Fidan, üniversite dekanları, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Programının son gününde Osmanlı Tarihçisi Yazar Dursun Gürlek’in anlatımıyla ‘Kültür Medeniyeti’; Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Türkiye Sorumlusu Seyit Tümtürk’ün ‘Unutulan Vatan Doğu Türkistan’ konferansları gerçekleşti.

Dursun Gürlek: “Konuşan insandan çok dinleyeni insanları severim. Allah bize bir ağız iki kulak vermiş. Kitap ilk insan ve ilk peygamberle başladı. Onunla başladığı içinde çok değerlidir. Eskiden yaşlı insanlar yerde buldukları sayfaları alıp yüksek yerlerde saklarlardı, şimdilerde gençler kitapların üzerine oturuyorlar. Kitap değerlidir. Kitap medeniyeti İslam medeniyetinin unsurudur. Kitap medeniyeti kütüphaneli evlerde kendini gösterir. Bir insan ilim adamı olmak için okur ancak bu yeterli değildir. Saygı, sevgi ve gelenek göreneği de bilmelidir. İlim, irfan kitap insana bal zevki verir, kitap okumak manevi zevktir. Kitap okumayı manevi zevk haline getirin” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yahya Fidan Osmanlı Tarihçisi Yazar Dursun Gürlek’e teşekkür sertifikasını takdim ederken, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de hediye takdiminde bulundu.

II. Sosyal Gelişim Zirvesinde ‘Unutulan Vatan Doğu Türkistan’ konulu son konferansta Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Türkiye Sorumlusu Seyit Tümtürk; “Doğu Türkistan Hoca Niyaz Hacı tarafından kurulmuştur. Doğu Türkistan Türk milletinin ilk İslam medeniyetidir. 35 milyon Doğu Türkistanlı Çin yönetimi tarafından işgal altında yaşamaktadır. Modern matbaa ağaçtan oyma harflerle Doğu Türkistan’da başladı. Doğu Türkistan Yusuf Has Hacib, Kaşgarlı Mahmut gibi önemli insanlar yetişmiştir. Doğu Türkistan eserleri incelenirse tarih yeniden yazılabilir.” diyerek Doğu Türkistan ile ilgili bilgiler verdi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer, Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Türkiye Sorumlusu Seyit Tümtürk’e teşekkür sertifikasını takdim ederken, Karabük İlim Kültür Derneği Başkanı İkram Doğan da hediye takdiminde bulundu.

4 bine yakın öğrencinin katılımıyla gerçekleşen II. Sosyal Gelişim Zirvesi konferansları hatıra fotoğrafı ile tamamlandı.