Myanmar'da Müslümanlar sayılmıyor
Son Güncelleme: 1 NİSAN 2014 - TSİ 16:21
Son yıllarda Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik saldırılarıyla gündeme gelen Myanmar’da, 30 yıl aradan sonra yapılan nüfus sayımı tartışmalarla başladı. Hükümetin, Arakan Müslümanlarını vatandaş olarak saymayı reddetmesi tepkilere yol açtı.
Nüfus sayımında etnik ve dinî kökene dair sorular tartışma konusu olurken, hükümet ülkedeki Müslümanların kendini "Rohingya" olarak tanımlamasını yasakladı. Bu ayrımcı tavır ise Müslüman azınlığın ve uluslararası toplumun tepkisine neden oluyor.
Uluslararası kuruluşlar, ülke nüfusunun toplamda yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğu tahmin edilen 135 kadar etnik azınlıktan diğerlerinin de sayımda yer alan tanımlamalardan memnun olmadıklarını belirtiyor.
100 binden fazla memurun görev aldığı sayımın, 10 Nisan’da tamamlanması öngörülüyor. Sayım Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından da destekleniyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM), “Myanmar’da Arakan Müslümanlarına ayrımcılık uygulandığı” için insan hakları örgütlerinin ertelenmesini istediği nüfus sayımına destek vermesi tepki çekti. BM Nüfus Fonu, Myanmar’da Müslümanlara karşı yapılan etnik soykırımı daha da derinleştirmesinden korkulan sayıma maddi ve lojistik destek verdiği için eleştirilerin hedefi oldu.
Son olarak 1983 yılında eksik bir sayım yapılan ülkenin nüfusunun 60 milyon kadar olduğu tahmin ediliyor.
Myanmar’da resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 4’ü Müslüman. Müslümanların yaklaşık 1 milyonunu ise ülkenin batısında Bengal Körfezi ve Bangladeş’e komşu, Arakan eyaletinde yaşıyor.
TRT Haber