İnternet ve sanal oyun bağımlılığı yazın daha da artıyor
Son Güncelleme: 28 MART 2018 - TSİ 10:37
Dr. Mehmet Dinç, İstanbul’da 12-18 yaş arasındaki 6 bin 116 öğrenciyle görüşülerek yapılan, “bağımlılık” araştırmasına ilişkin sonuçları açıkladı.
Araştırmaya katılanların yüzde 55’i her gün oyun amaçlı olarak interneti kullanıyor, yaklaşık yarısı internete her girişte 2 saat ve üzeri oyun oynuyor. Dinç, araştırmaya ilişkin özetle şunları anlattı:
PROBLEMLİ OYUN OYNAMA: Araştırmada oyun amaçlı problemli internet kullanımı davranışı gösteren öğrenci sayısı genel oranın yüzde 8.5’i, en fazla olarak problemli özgür internet bağımlılığının oyunda olduğunu görüyoruz, yüzde 8.5’i problemli oyun oynama sorunu yaşayan gençlerimiz.
YÜZDE 55’İ HER GÜN OYNUYOR: Katılımcıların yüzde 55’i her gün oyun amaçlı interneti kullanıyorlar ve bütün katılımcıların yaklaşık yarısı internete her girişte iki saat ve üzeri oyun oynuyorlar.
Tüm katılanların dörtte biri internete her girişte dört saat ve üzeri oyun oynuyorlar ve katılanların beşte biri 7 yaşından önce oyun oynamaya başlıyor. Katılımcıların ilk defa oyun oynamaya başlamasında sırasıyla kardeşlerin, arkadaşların, internet kafelerin, akrabaların ve en sonunda anne babaların etkili olduğu görülmekte.
YAZ TATİLİNE DİKKAT: Katılımcıların yarısından fazlası yaz aylarında, yarıyıl tatilinde, ramazan ayında ve canı sıkıldığında bilgisayarda oyun oynama süresinin arttığını ifade etmiştir. Bunlar içerisinde en belirgin zaman yüzde 68’le can sıkıntısı yaşandığı zamanlar olmaktadır. Yaz tatili meselesi üzerinde ısrarla durulması gereken konulardan biri. Klinik uygulamalarda gördüğümüz internet bağımlığının en fazla arttığı davranış olarak zaman dilimi yaz tatili olarak kendini gösteriyor.
ENGELLEMEYE ŞİDDETLİ TEPKİ: Yüzde 70’ten fazlası internet kullanmaları engellendiğinde sinirlenme, huzursuzluk üzüntü gibi olumsuz duygular yaşadıklarını, beşte birlik kısmı ise sırasıyla, “Oynamaya devam ederim engellensem bile”, “Söz dinlemem”, “Gizlice oynarım”, “Yalan söylerim”, “Elimden geleni yaparım”, “Direnirim, bağırırım, eşyaları tekmeler, ortalığı dağıtırım” gibi tepkiler vermişler engellenmeleri hâlinde.
Milliyet