20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Çöpten 126 bin aileye elektrik çıktı

Son Güncelleme: 29 HAZİRAN 2015 - TSİ 11:46

İstanbul'daki çöp depolama tesislerinde yaklaşık 126 bin ailenin yıllık elektriği üretildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ (İSTAÇ), 2001-2013 yıllarında Hasdal, Kömürcüoda ve Odayeri arıtma enerji üretim tesislerini devreye aldı. Yapılan yatırımlarla söz konusu tesislerde depolanan çöp gazı (metangazı) elektrik enerjisine dönüştürülmeye başlandı.

Katı atık düzenli depolama sahalarında depolanan atıkların oksijensiz çürümesiyle "depo gazı" oluşuyor. Gazın oluşumu katı atık içerisindeki organik atık miktarı ile orantılı olarak değişiyor. Depo gazının yanıcı ve patlayıcı özelliğinin yanında, içeriğinde bulunan metan, karbondioksit gazına oranla 23 kat daha fazla güçlü sera gazı etkisine sahip bulunuyor. Depo gazının, zararlı etkilerinin ortadan kaldırılması için uygun tekniklerle toplanıp bertaraf edilmesi gerekiyor.

Depo gazının yönetilmesiyle, oluşan gazın çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin önüne geçiliyor. Böylece patlayıcı ve parlayıcı özelliği olan depo gazının kontrolü sağlanıyor. Toplanan depo gazı, enerji ve arıtılarak doğalgaz geri kazanımında kullanılabiliyor. Bu şekilde sera gazı emisyonlarının da azaltımı mümkün oluyor.

Millî Gazete