Kuş yumurtasında bile plastik çıktı!
Son Güncelleme: 19 ŞUBAT 2019 - TSİ 09:50
Plastik kirliliğinin dünyanın en el değmedik bölgelerinde bile görülmeye başladığını belirten bilim insanları, Kuzey Kutup Dairesi’nin üstünde kalan Arktika’daki kuşların yumurtalarında ilk kez kimyasal katkı maddeleri bulduklarını açıkladı.
Plastik kirliliği, bugünlerde çok sık duyduğumuz, çevre, insan sağlığı, birçok canlı türü ve gıda kaynakları üzerinde ciddi şekilde zararlı etkileri olan büyük bir sorun. Bilim insanları, plastik kirliliğinin dünyanın el değmedik bölgesine ulaştığı uyarısı yaptı.
Bilim insanları, Arktika bölgesinde Kanada kontrolündeki bir adada deniz kuşu olan fulmarların bıraktığı yumurtaları inceledi. Yumurtalarda, plastiklerin esnekliklerini artırmak için kullanılan, hormon bozucu “ftalat” tespit edildi.
Kuşların, avlanma esnasında plastik çöp yığınlarından bu atıkları aldığı düşünülüyor. Zamanının çoğunu avlanmak için denizde geçiren kuşlar, sadece yavrularını beslemek için yuvalarına dönüyor.
Ftalatların, önce kuşların midelerinde bulunan yağlı bir sıvıya geçtiği, buradan kan dolaşımına girdiği ve yumurtlayan dişilerin yumurtalarına aktarıldığı belirtiliyor. Kimyasallar hormonları ve endoktrin sistemini düzensizleştiriyor, doğurganlığı etkiliyor, doğuştan kusurlara yol açıyor ve pek çok metabolik hastalığa sebep oluyor.
Güvenlik endişeleri sebebiyle ftalatların pek çok ülkede oyuncaklarda kullanılması yasak.
Milliyet