22 Cemaziyelevvel 1446 | 24 Kasım 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Güneyden kuzeye deprem fırtınası...

Son Güncelleme: 13 NİSAN 2012 - TSİ 11:06

Asya ülkesi Endonezya'da önceki gün yaşanan 8.6'lık depremin ardından dün de Kuzey Amerika ülkesi Meksika'dan önce 6.4 ve 6.5, daha sonra 6.9 büyüklüğünde üç deprem haberi geldi. Halk panikle sokaklara kaçarken, can kaybı olmadığı belirtildi.

Güneydoğu ülkesi Endonezya'da önceki gün meydana gelen 8.6 ve 8.2 büyüklüğündeki depremlerin ardından dün Kuzey Amerika'dan da büyük deprem haberleri geldi. Meksika'dan ilk deprem haberi dün yerel saat ile akşam üzeri dağlık bölgeden geldi. 6.4 büyüklüğündeki deprem, yaşam yerlerine uzak olduğu için fazla endişe yaratmadı. Ancak saat 00.06'da ülkenin kuzeyini 6.5 büyüklüğünde bir başka deprem vurdu. 20 kilometre derinlikte gerçekleşen depremin paniği yaşanırken, 9 dakika sonra Pasifik kıyısındaki Baja Kaliforniya eyaletinde 6.9 büyüklüğünde yeni bir sarsıntı daha meydana geldi. Yerel saat ile 00.15'te (TSİ 08.15) gerçekleşen deprem bu kez 10 kilometre derinlikte oluştu. Birçok kentte hissedilen ve panik yaratan depremler sonrasında can ve mal kaybı yaşanmadı. Panik içinde yataklarında fırlayarak kendini sokaklara atan halk, gecenin ilerleyen saatlerinde evlerine geri döndü. Depremlerden sonra tsunami alarmı ise verilmedi. Meksika'da geçen ayın 20'sinde de 7.4 büyüklüğündeki bir deprem yaşanmış iki kişi hayatını kaybetmişti.
Konuyla ilgili Türk uzmanların görüşleri şöyle:

Başka sarsıntılar ortaya çıkabilir

Ahmet Ercan (Jeofizik Profesörü): Şiddetli sarsıntıların ardından dünyanın her yerinde deprem görülebilir. Fay hatlarında aşma noktası dediğimiz bir sınır vardır. Bu sınırdaki bölgelerde şiddetli sarsıntılar tetikleyicidir. Endonezya'daki deprem sonrası ortaya çıkan enerji çekirdeğe kadar ulaşabilecek güçteydi. Meksika'daki sarsıntı bunun sonucudur. Sonraki zamanlarda da sarsıntılar görmemiz doğal bir durum.

Türkiye'de deprem sürpriz olmaz

Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi): Endonezya'daki deprem, Hint Okyanusu'nda Hint ve Avustralya levhasının Avrasya levhasıyla çarpışması sonucu meydana geldi. Yer bilimciler olarak Türkiye'de 6'dan büyük bir deprem olursa bugün sürpriz olmaz ama olabilecek bir depremin bugün Endonezya'da olan depremle alakası yoktur. Onun tetiklediği bir deprem değildir.

Sabah