Myanmar ile Bangladeş Arakanlı Müslümanlar konusunda uzlaştı
Son Güncelleme: 24 KASIM 2017 - TSİ 11:34
Bangladeş ve Myanmar yönetimleri, Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, Bangladeş önce her bir Arakanlının kimlik bilgilerini içeren bir form hazırlayacak. Geri dönüşler de formlar alındıktan sonra başlayacak.
Bangladeş'te halen katliamlardan, etnik temizlikten kaçan 600 bin Arakanlının bulunduğu tahmin ediliyor. Sınır bölgesinde de binlerce Arakanlı aç ve susuz bekliyor.
Anlaşmanın ne koşullar altında imzalandığı ve şartları şimdilik netleşmiş değil.
Bangladeş basına göre, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Kyi ile Bangladeş Dışişleri Bakanı Mahmud Ali, dün Myanmar’da bir görüşme yaptı.
Görüşmenin ardından Bangladeşli Bakan Ali, Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile “Arakan Eyaletinden Yerinden Edilmiş Kişilerin Geri Dönüşü Konusunda Uzlaşma” başlıklı anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Anlaşmaya ilişkin herhangi bir detay açıklanmazken, Arakanlı Müslümanların ne zaman döneceğine dair tarih de belirtilmedi. Bununla birlikte Bagladeş yetkilileri, dönüşlerin iki ay içinde başlayabileceğini öne sürdü.
İnsani yardım görevlileri ise, ülkenin güçlü generallerinin süreci engelleyebileceği konusunda endişelerini dile getirdiler.
Bangladeş anlaşmanın “ilk adım” olduğunu söylerken, Myanmar Arakan Müslümanlarını “mümkün olan en kısa sürede” geri almaya hazır olduğunu açıkladı.
Öte yandan yardım kuruluşları, Arakan Müslümanları’nın güvenlikleri garanti altına alınmadan zorla geri gönderilmesi ihtimalinden kaygı duyulduğunu bildirdi. Uzmanlar, Myanmar’ın anlaşmayı üzerindeki uluslararası baskının azalması için imzaladığını iddia ediyor.
600 binden fazla Arakanlı dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş’e kaçtı. Bangladeş’e geçmeyi başaran Arakanlı Müslümanlar ise kamplardaki yetersiz imkanlardan dolayı başta sağlık ve barınma olmak üzere birçok sorunla karşılaşıyor. Bangladeş hükümeti, Myanmar’a, ülkeye sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri gönderilmesi için sık sık çağrıda bulunuyor.
Myanmar, arakanlı Müslümanlara vatandaşlık hakkı tanımıyor. Anlaşmanın bu konuda bir madde içerip içermediği henüz bilinmiyor.
Arakanlıların birçoğu, vatandaşlık hakkı verilmemesi halinde, Myanmar'a dönmeyi düşünmediklerini söylüyor.
TRT Haber, Milliyet