20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Sınav kaygısının azı iyi, çoğu zararlı

Son Güncelleme: 5 HAZİRAN 2013 - TSİ 11:35

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin ve üniversite hayali kuran gençlerin gireceği SBS ve LYS’ye sayılı günler kaldı. 8 ve 15-16 Haziran tarihlerinde yapılacak sınavlar öncesinde öğrencilerin yaşadığı aşırı kaygı, psikolojik ve fizyolojik sorunların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.
Stres sonucu oluşan karın ağrısı, heyecan ve öfke artışı, başarıyı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Psikolog Yelda Öge, sınav kaygısının azının motive ettiğini, fazlasının ise başarısızlık getirdiğini söylüyor. Kaygıyla başa çıkmada en önemli adımın ise kişinin endişesini bastırmaktan değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmaktan geçtiğini ifade ediyor.

Sınav kaygısının performans kaybına yönelik bir korku olduğunu belirten Psikolog Öge, aile ve çevrenin çocuğun başarısına ilişkin beklenti düzeyini çok yüksek tutmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Çocuğun ders çalışması için yapılan baskılarla olumsuz yorumların sınav kaygısını artırdığına işaret eden Öge, şu uyarıda bulunuyor: “Sınava girecek öğrencinin ‘acaba yapabilecek miyim’, ‘sınavı kazanabilecek miyim’, ‘sınıfı geçebilecek miyim’, ‘herkes benden daha iyi yapacak’ şeklinde kaygı yaşaması, ailenin çocuğunu sürekli olarak başkalarıyla kıyaslaması sınav stresini artırmaktadır.” Psikolog Öge, kaygıyla başa çıkmanın en önemli adımın ise kişinin endişesini bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmaktan geçtiğini vurguluyor.