Gazze yaralarını sarmaya çalışıyor
Son Güncelleme: 2 EYLÜL 2014 - TSİ 11:51
İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'yi "imar planı" çalışmaları sürüyor. Filistin Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Rami el-Hamdallah, 51 gün boyunca İsrail'in saldırılarına hedef olan Gazze'de önceliklerinin "imar planı" olduğunu belirtti.
Hamdallah, "Gazze'ye acil yardım planı çerçevesinde hareket edeceğiz. Evleri zarar görenler için hızlı bir şekilde tamirat çalışmalarına başlayacağız. Saldırılarda evleri tamamen yıkılanlara da ev kiralayacağız. Gazze'de bir diğer önceliğimiz de elektrik şebekelerinin tamir edilmesi ve elektrik gücünün artırılması olacak. Bölgedeki kuyuları, yıkılan ve tahrip olan su şebekelerini ıslah çalışmaları yapacağız ve su pompaları temin edeceğiz." Dedi.
Sağlık merkezlerinin zarar gören kısımlarının onarılacağını ve hastaneler için gerekli malzemelerin acilen sağlanacağını aktaran Hamdallah, yeni eğitim-öğretim yılının bir an önce başlaması için de okulların tamiratına başlanacağını dile getirdi.
TRT Haber
Filistinin reddettiği teklif
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için Sina Yarımadası'nın bir kısmının Gazze'ye ilhak edilmesi yeniden önerildi, biz reddettik" dedi.
Abbas, Fetih Hareketi ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in eski müsteşarlardan İgor Ayland'ın 1956 yılında sunduğu "Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için Sina Yarımadası'nın bir kısmının Gazze'ye ilhak edilmesi" önerisinin yeniden gündeme getirildiğini ancak bunu reddettiklerini aktardı. İsrail Batı Şeria'da 4 bin dönüm toprağa el koydu.
İsrail El-Halil'de Filistinlilere ait 4 bin dönümlük araziye el koydu. Bu, İsrail'in son 30 yılda yaptığı en büyük toprak ilhakı olarak ifade ediliyor.
Gazze, havalimanı istiyor
Gazze’de kalıcı ateşkes görüşmeleri kapsamında bölgede liman ve havalimanı inşası konusunun gündeme gelmesi, Filistinlilerin 2000’deki İsrail saldırılarında enkaza dönüşen Uluslararası Gazze Havalimanı’nın yeniden inşa edilmesi ve aktif hale gelmesi umutlarını güçlendiriyor.
Faslı mimarlar tarafından tasarlanan özel mozaiklerle süslenmiş 19 bölümden oluşan Gazze Havalimanı’ndan geriye İsrail saldırılarının ardından birkaç duvar ile altın kubbesi kaldı. İsrail tarafından uygulanan abluka ve Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nı süreli açması nedeniyle havalimanının da inşası mümkün olmuyor. Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yasir Arafat’ın, 1994’te Oslo Anlaşması’nı imzalamasının ardından Gazze’nin havalimanı inşaatı başlamıştı. Filistin’in egemenliği adına özel öneme sahip olan havalimanının inşası için Eylül 1994’de Filistin Sivil Havacılık Otoritesi’nin kurulmuş, Filistin Hava Yolları’nın kuruluşu da tasarlanmıştı. Refah Belediye Başkanı Subhi Ebu Rıdvan, havalimanının yeniden inşasını yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazzelilerin maruz kaldığı sıkıntıların bitmesi için bir adım olarak değerlendirerek, “Gazze Havalimanı, bölge sakinleri için işlerini kolaylaştıran bir çıkış kapısı idi” dedi.
Milli Gazete