Yeni TTK'nın ayrıntıları
Son Güncelleme: 15 MART 2012 - TSİ 16:21
Yeni Türk Ticaret Yasası’nın uygulamasına ilişkin 3 tüzük, 6 yönetmelik, 11 de genelge olmak üzere toplam 20 ikincil düzenlemeye gidileceğini anlatan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, şöyle konuştu:
“Ticari alanda da değişim ve dönüşüm oluyor. Daha güçlü firmaların, dünyayla rekabet etmelerine dönük düzenleme getiriyor. Birtakım insanlar da statülerinin değişmesini isteniyor. Biz insanları cezalandıralım, içeri atalım anlayışı içinde değiliz. Kanunun sınırları içinde, amacı doğrultusunda ikincil düzenlemeleri dikkate almak suretiyle sorunları azami ölçüde gidermeye çalışacağız. Mesela, ortağın şirketten borç alamamasına ilişkin yapacağımız düzenlemede kâr payı avansı getireceğiz. Böylece şirkete borçlanamama kuralı yumuşatılmış olacak, tabii kâr payına mahsuben.”
Şirketlerin internet sitelerinde yöneticilerin maaşlarının yer alacağını belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Yer almasın mı? Herkes ne alıyorsa aldığının vergisini senin benim gibi ödemesin mi? Benim kafama takılan bir şey var orada. Profesyonel yönetici transfer olduğunda transfer parası almıyor mu? ‘100, 200 bin dolar aldı’ deniyor. CEO’ların aldıkları da bilinsin, açık olsun. Sporcu bir başka kulübe gittiğinde ne kadar aldı biliniyor. Ben burada şeytanın avukatlığını yaparak söylüyorum. Ekonomide bütün faaliyetlerin kayıtta olması lazım. Kârları, zararları kayıt altına girerse vergi ödeyenler daha az vergi ödeyecektir. Kayıt dışılık azaldıkça vergi geliri artacak. Piyasada da herkese güven gelecektir.”
‘Düğün yapacağım’ diye şirketten para çekilmez
Türk Ticaret Kanunu’nun yeni bir anlayış ve şeffaflık getirdiğini söyleyen Hayati Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Fikirler rekabet gücünü arttırıyor, şirketleri bağımsız denetim mekanizmasına tabi tutuyor. Neye göre rekabet ediyorsun? Sermaye tahsis ediyorsun. Diyorsunuzki, ben şu kadar sermayeyle ana sözleşmesinde şu faliyette bulunacağım, buna göre de paranızı ayırıyorsunuz. Sonra da gelip otomobil ihtiyacım var, ev ihtiyacım var, çocuğumu evlendireceğim deyip para alıyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? Şirketin birden fazla ortağı varsa yönetimde olmayan ortaklara karşı bu bir haksızlıktır. Şirket alacaklılarına karşı haksızlıktır. Yeni kanun düzenleme getiriyor, kâr payı dışında para alınmasını yasaklıyor. Çünkü para aldığınız zaman faizsiz kaynak kullanıyorsunuz. Mevcut kanunda da bu var ama bir yaptırımı yok.”
Sabah