‘Mevlam neylerse güzel eyler’ tedavisi
Son Güncelleme: 9 EYLÜL 2014 - TSİ 15:46
Ankara Üniversitesi(A.Ü) İlahiyat Fakültesi’nden 20 din psikolojisi uzmanı, sağlık Bakanlığı’nın da desteğiyle kanser, ALS, beyin travması gibi ağır rahatsızlıklar geçiren hastalara manevi destek vermeye başladı.
Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öznur Özdoğan, kendileriyle görüşmek isteyen hastalarla iletişime geçtiklerini söyleyerek, “Önce onları dinliyoruz. Daha sonra hasta ile ‘olumsuz düşünce orucu’na niyet ediyoruz. Hastanın ‘Bu neden başıma geldi’ düşüncesi yerine ‘Mevlam neylerse güzel eyler’ demesini ve tevekkül etmelerini hatırlatıyoruz” dedi.
Özdoğan, terapilerde hastalara peygamber sabrının da hikayelerle anlatıldığını kaydetti.
A.Ü. İlahiyat Fakültesi Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza atarak, kanser, ALS, beyin travması gibi ağır rahatsızlıklar geçiren hastalara manevi destek vermeye başladı.
Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Özdoğan, hastalara, “manevi tedavi” adlı yeni tedavi yöntemlerini anlattı. Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği söz konusu yöntemin öncüsü Özdoğan, kanser, ALS, beyin travması ve kalp rahatsızlığı geçiren hastalara manevi destek vererek hastaların hayata tutunmalarını sağlamaya yardımcı olduklarını belirtti.
Olumsuz düşünce orucu
Özdoğan, kendileriyle görüşmek isteyen hastalarla iletişime geçtiklerini, önce onları dinlediklerini anlatarak, “Daha sonra hasta ile ‘olumsuz düşünce orucu’na niyet ediyoruz. Hastanın ‘Bu neden başıma geldi’ düşüncesi yerine ‘Mevlam neylerse güzel eyler’ demesini ve tevekkül etmelerini hatırlatıyoruz” dedi.
Sabır anlatılıyor
Hastalara, “bibliyoterapi” yöntemi eşliğinde hastalıkla deneyim yaşayan peygamberlerin hikâyelerinin anlatıldığını ifade eden Özdoğan, “Böylece sabırlı olmaları konusunda destek verip bu hikayelerden kıssadan hisse çıkarılması sağlanıyor. Hikâyeler bireylerin özellikle umutlarını artırıyor. Ayrıca hastalara olumsuz ve umutsuzluk taşıyan müzikleri önermiyoruz. Onun yerine umut verici şarkıları tercih ediyoruz” diye konuştu.
Yüzde 90 başarı
20 din psikolojisi uzmanı ile çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Özdoğan, bu kapsamda yüzde 90 başarıyla 4 ayda 30 hasta ve hasta yakınına yardımcı olduklarını kaydetti.
Özdoğan, yüksek lisans öğrencilerinin 2 yıl boyunca manevi, tıp, psikoloji eğitimine tabi tutulduğunu ve eğitimlerde hastaların tüm ihtiyaçlarının anlatıldığını sözlerine ekledi.
Milliyet