‘Kaynağı belirsiz tuz kullanılmamalı’
Son Güncelleme: 10 MAYIS 2017 - TSİ 14:52
Türkiye Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde endokrinolojinin hastalıklarla ilişkisi, obezite, insülin direnci gibi çeşitli konularda güncel veriler kamuoyuyla paylaşıldı.
Prof. Dr. Sevim Güllü, insanlarda guatr gelişmesinin en sık nedeninin iyot eksikliği olduğunu söyleyerek, iyotun tiroit hormon yapımı için gerekli bir element olduğunu kaydetti.
İnsan vücudunun iyot üretemediğini bu nedenle de esas olarak iyodun dışarıdan alınması gerektiğini ifade eden Güllü, “Vücuda yeteri kadar iyot alınamadığı durumlarda tiroit hormon yapımında eksiklik olur ve guatr, hipotiroidi gibi hastalıkların yanı sıra bebek ve çocuklarda zekâ gelişiminde gerilik oluşabilir” dedi.
Türkiye’de tuzların iyotlanması ile iyot eksikliğinde düzelme görüldüğünü anlatan Güllü, ancak yapılan çalışmaların halen okul çocukları ve gebelerde iyot eksikliğinin devam ettiğini gösterdiğini bildirdi. Güllü, “Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde bile gebelerde iyot eksikliği yüzde 90’larda bulunmaktadır. Gebe ve süt verme dönemindeki kadınların bebekleri ve çocuklar iyot eksikliğine bağlı sorunlar açısında daha fazla risk taşımaktadırlar” diye konuştu.
Günlük iyot ihtiyacının gebe-süt veren kadınlarda >250 µg/gün olduğunu anlatan Güllü, “Bu iyotun kontrollü bir şekilde hazırlanmış iyotlu rafine tuzlardan alınması hedeflenmektedir. Kaynağı bilinen ve denetlemesi yapılan iyotlu tuzların tercih edilmesi gereklidir. Kaynağı belirsiz tuzlar kullanılmamalıdır” ifadesini kullandı.
Milliyet