20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'Kalp sağlığı için ideal ısı 22 derecede tutulmalı'

Son Güncelleme: 4 EYLÜL 2018 - TSİ 10:25

Kalp sağlığının korunması için klimalı ortamda uzun vakit geçirilecekse, ideal ortam ısısının 22 derecenin üzerinde ve hava akımının hissedilmeyecek derecede olması önem taşıyor.

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için bilgilendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, klimalı ortamda uzun vakit geçirilecekse, ideal ortam ısısının 22 derecenin üzerinde ve hava akımının hissedilmeyecek derecede olmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Yüksek sıcaklıklar nedeniyle kalp ve damarlar üzerindeki yük de artıyor. Hava sıcaklıklarına bağlı olarak değişen kan basıncı, kalp krizi riskini tetikleyebiliyor.

Aşırı sıcakların, kan basıncı seviyelerinde ani artış ya da düşüşlerle birlikte kalp krizi riskine yol açabileceğini ifade eden Uzman Dr. Cömert, sıcak havanın kalbin yükünü artırıcı etkisi olduğunu ve bu nedenle de sıcağa kontrolsüz maruziyetin kalp sağlığı için tehlike oluşturduğunu belirtti.

Klimalı ortamlardaki ısı düzeyinin kontrol altına alınmadığında kalp için risk oluşturduğunu söyleyen Cömert şöyle konuştu:

"Çünkü ani sıcak-soğuk geçişleri şok etkisine sahiptir ve ısı dengesinin iyi kurulması gerekir. Özellikle Akdeniz Bölgesi gibi hava sıcaklıklarının yüksek seviyelerde olduğu yerlerde klima kullanımına özellikle dikkat edilmelidir. Sıcak bir ortamdan bir anda klima tarafından aşırı derecede soğutulmuş başka bir ortama geçiş, özellikle kalp hastaları için sakıncalı olduğu gibi ani kalp sorunlarına da yol açabilir. Soğuk odada klimadan gelen hava akımının da yüksek olması, nabız hızını artırır ve solunum yolları ile ilgili problemler yaşanmasına neden olabilir. Klimalı ortamda uzun vakit geçirilecekse, ideal ortam ısısının 22 derecenin üzerinde ve hava akımının hissedilmeyecek derecede olması önemlidir. Klimalı ortam soğuk değil serin olmalıdır."

Soğuk su kalp ve damar sağlığı açısından riskli

Sıcak havalarda güneşin altında uzun süre kaldıktan sonra, soğuk suyun altına girmenin kalp hastaları için tehlike oluşturabileceğini kaydeden Dr. Cömert, soğuk suyun, kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturarak, kalp damarlarında büzüşme ve kan akımını bozucu etki yapabildiğini söyledi.

Milli Gazete