20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB çöp üretmeyerek 600 milyar euro tasarruf sağlayacak

Son Güncelleme: 25 KASIM 2014 - TSİ 11:38

AB’nin “sıfır atık” programı, döngüsel ekonomi için yasal çerçeve oluşturuyor. Üye ülkeler 2030’a kadar belediye çöplerinde yüzde 70, ambalaj atıklarında ise yüzde 80 seviyesinde geri dönüşüm sağlayacak. Bu sayede 600 milyar euro tasarruf sağlanacak

Döngüsel ekonomi, neredeyse hiç atık üretmeyen ve hammaddeleri kapalı devrede geri dönüştürerek yeniden kullanan ekonomi modeli olarak tanımlanıyor. Bir başka ifade ile geri dönüşüm ekonomisi. Döngüsel ekonomide üretim, kullanım ve imha döngüsü yerine; yeniden kullanım ve geri dönüşüm ön plana çıkıyor. Malzeme ve kaynak ne kadar uzun kullanılırsa, daha fazla değer sağlanıyor.

AB Komisyonu’nun geçen ay karara bağladığı “sıfır atık” programı, AB genelinde döngüsel ekonominin uygulanmaya konması için yasal çerçeve oluşturuyor. Karar kapsamında, üye ülkeler 2030’a kadar belediye çöplerinde yüzde 70, ambalaj atıklarında ise yüzde 80 seviyesinde geri dönüşüm sağlayacaklar. Komisyona göre “Döngüsel ekonomide yeniden kullanma, tamir etme ve geri dönüşüm norm; çöp ise geçmişin unsuru haline gelecek.” Komisyona göre döngüsel ekonomi AB iş dünyasının 600 milyar euro tasarruf yapmasını sağlayacak.

AB Komisyonu tarafından alınan karar çerçevesinde, kağıt ve kartonda 2025 sonunda yüzde 90, 2030 sonunda ise plastikte yüzde 60, ahşapta yüzde 80, demirli metaller, alüminyum ve camda yüzde 90 geri dönüştürme seviyesine ulaşılması hedefleniyor. AB Komisyonu’nun bir başka hedefi de gıda atıklarında 2025 itibariyle yüzde 30’luk düşüş sağlanması. AB Komisyonu, 2025’ten itibaren plastik, metal, cam ve kağıt gibi geri dönüştürülebilir atıkların depolanmasının yasaklanmasını da istiyor.

Dünya