Bavul ticaretinde yeni rota Afrika
Son Güncelleme: 16 MART 2012 - TSİ 10:11
Osmanbey sokaklarında artık neredeyse Rusça'dan çok Afrika dilleri konuşuluyor. Osmanbey ve Laleli'de Rusların bavul ticaretindeki payı azalırken Afrikalı alıcıların payı belirgin biçimde artmaya başladı.
Rusya'nın DTÖ'ye girmesi ve ticari anlaşmaların etkisi ile bavul ticaretinin azalması, resmi fatura sistemli ithalatın artması ve Afrika pazarındaki potansiyel birleşince, bavul ticaretindeki rota Afrika'ya döndü.
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Genel Sekreteri Sami Kurt'a göre ise Afrikalı alıcılar çoktan Rusları geride bıraktı. Rusya ile bavul ticaretinin yavaş yavaş bitmek üzere olduğunu öne süren Kurt, "Osmanbey piyasasına artık Afrikalılar akın ediyor. Nijerya, Somali, Sudan'dan çok sayıda alıcı geliyor. Rusya ile bavul ticareti her geçen gün azalıyor. Bu sadece bizim için değil, diğer piyasalar için de böyle olacak. Ruslar artık gelmeyecek, kendi ülkelerinde de aynı şeyler var. Artık yeni gelişen ülkeler revaçta" açıklamasını yaptı.
Osmanbey piyasasını terk eden ülkelerin yerini başka ülkelerin alacağını vurgulayan Kurt, "Osmanbey, 2-3 bin işletmenin olduğu, herkesin kendi markası ile üretim yaptığı bir pazar. O yüzden kolay kolay zorlanmaz ve yeni pazarlar bulur" dedi.
Bölgedeki gelişmelerin ticarete etkilerini değerlendiren Kurt, "5-6 yıl önce yüzde 60 kuzey ülkeleri, yüzde 40 Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracat yaparken şimdi olay tersine döndü" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye pazarının kapanması bizi etkiledi. Libya ile ticaret bir dönem durmuştu ama artık düzeldi diyebiliriz. Libya diğer Afrika ülkelerine geçiş noktasında olduğu için bizim için büyük önem taşıyor.”
Merter Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gülgün Korkusuz ise Afrika'daki bavul ticaretinin gözle görülür bir şekilde arttığını ifade ederek, "Afrika müşterileri yoğun bir biçimde pazarlarımızda. 2011'de yüzde 20'ye varan bir artış gösterdi. Bavul ticaretini azaltmak mümkün değil. Ancak Rusya'nın DTÖ'ye girmesi, Türkiye ile gümrük anlaşmaları yapılması özel faturaları azalttı ve resmi faturaya geçişi hızlandırdı. Bavul ticaretinde artık rüzgar Afrika'dan yana esmeye başladı. 2012 yılından da bu anlamda umutluyuz" değerlendirmesini yaptı.
Dünya Gazetesi