20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Şeker otu, şekerin yerini alacak

Son Güncelleme: 19 MART 2014 - TSİ 15:06

Obeziteden diyabete, diş çürümesine kadar 66 hastalığın nedeni olan şekerin kalorisi stevia (şeker otu) bitkisi sayesinde sıfırlanıyor.

Yaklaşık 300 yıl önce bir insanın yıllık ortalama şeker tüketimi 3.5 kiloydu. Günümüzde bu 75 kiloya kadar çıktı. Obezite ve diyabet hastalıkları tavan yaptı. Şekeri hayatımızdan çıkarmak için çabalayan bilim adamları uzun yıllar süren araştırmalarının sonunda kalorisiz, karbonhidratsız ve kandaki şeker seviyesini yükseltmeyen doğal bir şeker maddesi buldu. “Mucizevi” şeker otu (stevia) maddesi, normal şekerden yaklaşık 300 kat daha tatlı. Bu sayede üreticiler normal şeker yerine şeker otu kullanarak yiyecek ve içeceklerin kalorisini anında düşürebilecek. 40 yıldır şeker alternatif olarak kullanılan aspartam, sakarin gibi tatlandırıcılar zararsız denilse de çoğu tüketici bu maddelere önyargıyla yaklaşıyor. Bu durumun farkında olan gıda şirketleri şekere doğal alternatif bulabilmek için milyarlarca para yatırdı.

Şeker otu bitkisinin yapraklarından elde edilen madde Avrupa Birliği’nde (AB) 2011 yılında onaylandı. Şeker otunun tek kötü yanı ise ağızda bıraktığı acı tat. İçecek üreticileri ise şeker otunun şekerli tadını artıracak kokusu ve tadı olmayan “lezzet kuvvetlendirici” üretmekle meşgul.

Milliyet