20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

17 yıl sonra içecek su bulamayabiliriz

Son Güncelleme: 8 MART 2013 - TSİ 15:30

Türkiye'nin su kirliliği ve israfı konusunda araştırma yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını altını çizen Prof. Dr. Demir, israfa ve su kirliliğine karşı topyekün önlem alınmaması halinde 17 yıl sonra su sıkıntısının kaçınılmaz olacağını kaydetti. 

Bir türlü baş edilemeyen su kirliliği ve israfı, tüm Dünya'da hızla artıyor. Dünya 6. Su Forumu'nda da gündeme gelen konuyla ilgili yürütülen bilimsel araştırmalar, 2050 yılında 9,4 milyara ulaşacak Dünya nüfusunun yüzde 40'ının (3.76 milyar kişi), susuzlukla karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Susuzluk çekecek ülke sayısının ise 54'e çıkacağı belirtiliyor. Su kaynaklarına ilişkin yapılan çalışmalar, aynı sıkıntının Türkiye'yi de beklediğini ortaya koyuyor. 
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, 120'den fazla doğal göl ve 673 tane baraj gölüne sahip Türkiye'nin su zengini olmadığını söyledi. Kişi başına düşen yıllık su miktarı 8 bin-10 bin metreküp arasında olan ülkelerin su zengini sayılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Demir, "Ülkemizin tüketilebilir yeraltı ve yer üstü suyu potansiyeli toplam yıllık 112 milyar metreküptür. Kişi başına düşen yılda bin 300 metreküp su düşmektedir. Akıllıca yönetilmiş politikalar ve sınırlı bir nüfus artışıyla ancak mevcut su ihtiyacı karşılanabilmektedir. 2030 yılında nüfusumuz 100 milyona ulaşacak. Tarımda su ihtiyacı yüzde 75, evlerde ise yüzde 260 oranında artacak. Kişi başına su tüketimi bin metreküpün altına inecek." bilgisini verdi. 
Milli Gazete