20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Reflü Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Ramazanda reflüye dikkat edin
Ağız kokusu, Ramazan'da oruç tutarken ya da normal zamanda kişinin kendisini ve çevresindekileri rahatsız eden bir durumdur.

Reflüsü olanların dikkat etmesi gerekenler
Reflünün son yıllarda tıpkı depresyon, obezite, uykusuzluk gibi giderek yaygınlaşan bir problem haline geldiği kesin. Bunun stres meselesinin yoğunlaşmasıyla da beslenme yanlışlarının sıklaşması ve fast food beslenme alışkanlığının devreye girmesiyle de bağlantısı var.

Reflüyü hafife almayın
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Remzi Beştaş, reflünün ülserden kansere birçok hastalığa zemin hazırladığını belirterek, zamanında tedavisi ve takibi yapılması gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Her 5 kişiden biri reflü
Mide asidinin yemek borusuna geri gitmesiyle oluşan Reflü hastalığı, Türkiye'de her beş kişiden birini tehdit ediyor Stres, yoğun iş temposu ve düzensiz beslenme. Yaşadığımız çağın hızlı temposu bir çok hastalıkları da beraberinde getiriyor.

Sahurdan sonra hemen yatmak reflüyü tetikliyor
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, Ramazan'da oruç tutan kişilerin reflü hastalığına karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti

Gazlı içecekler dişleri 30 saniyede etkiliyor
Avustralya'da yapılan bir araştırma, geceleri dişlerin gıcırdatılması, reflü ve tedavi edilemeyecek diş hastalıklarına yol açan gazlı içeceklerin tüketildikten 30 saniye sonra etkisini gösterebildiğini ortaya koydu.

'Gereksiz endoskopi yapılmamalı'
Halk arasında ağıza acı su gelmesi olarak da bilinen reflüye hastanın hikâyesini dinlemekle tanı konabileceğini belirten Marmara Üniversitesei Pendik Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Giral, gereksiz endoskopi yapılmasından kaçınmak gerektiğini söyledi.

Stres ve obezite reflüyü artırdı
Bazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış olduğu kesin. Artan o sorunlardan biri de reflü özofajiti. Asit yüklü mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bu sorun ortalama her beş yetişkinden birinin yaşadığı bir problem.

Astım krizleri reflüyü tetikliyor
Uz. Dr. İlkay Keskinel "5 Mayıs Dünya Astım Günü” dolayısıyla astım hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Keskinel, "Genetik olarak yatkınlık varsa çevresel faktörlerin de etkisi ile astım krizleri ortaya çıkar."

Reflü hastalarına oruç tavsiyeleri
Prof. Dr. Orhan Özgür, oruç tutan reflü hastalarına hatırlatmalarda bulunurken, "Hastaların tedavi ve beslenmesini ramazana göre ayarlaması son derece önemlidir. Asit baskılayan, mide koruyucu ilaçlarını sahurdan 1 ya da 2 saat önce almalı, sahur veya iftar sonrası hemen yatmamalıdır" dedi

Dar giysiler reflü riskini artırıyor
Geç saatlerde ve uyku öncesinde yüksek kalorili ve yağlı besinlerin tüketilmesinin, karın içi basıncını artıran çok dar giysiler giyilmesinin ve karın kaslarına yönelik ağır egzersizler yapılmasının reflüyü tetiklediği belirtildi.

'Reflü, yetişkinlerden çok bebeklerde görülüyor'
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ercan Tutak, reflünün yetişkinlerden çok bebeklerde görüldüğünü belirterek, bu hastalığın, özellikle erken doğan bebeklerde görülme riskinin daha yüksek olduğunu bildirdi.

Mide reflüsü, boğaz reflüsüne dönüşebilir
Günümüz mide hastalıkları arasında önemli bir yer kaplayan mide reflüsü, ilerleyen dönemlerde boğazda da gelişebiliyor. Mide reflüsünün adeta bir uzantısı şeklinde gelişen sorun, boğazda gıcık hissi, yanma, acı tat, ses kısıklığı gibi şikayetlere neden oluyor.

Sakız çiğnemek reflüyü tetikliyor
Dr. Erkan Koçyıldız, reflünün, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması, gastritin ise mikroskobik iltihaplanma olduğunu belirterek, "Stres, sakız çiğnemek, aşırı yağlı yemek tüketimi reflüyü artırabilir" dedi.