‘İklim Zirvesi’nin sonucu enerji politikalarını da etkileyecek
Son Güncelleme: 15 ARALIK 2015 - TSİ 10:23
Enerji ve çevre uzmanlarının ortak görüşü Paris anlaşmasının en büyük kazananlarından birinin ‘güneş enerjisi’ olduğu yönünde. Anlaşmanın, elektrikli otomobillerden, yenilenebilir enerjiye düşük karbonlu teknolojilere yatırımları hızlandırması bekleniyor. Özellikle daha çok ülke, karbon üzerinde bir fiyat veya vergi uygulamaya koydukça...
Avrupa’nın en az üç katı güneş ışınımına sahip olmasına karşın, güneş enerjisinden faydalanma oranında geride kalan Türkiye’deki sektör temsilcileri ise Paris anlaşması ile ortaya çıkacak ivmeden faydalanılması gerektiğini vurguluyor. Türkiye’de güneş enerjisinin toplam elektrik tüketimindeki payı yaklaşık %0.1
İklim değişikliğiyle mücadele için yol haritası niteliğindeki Paris anlaşmasının 2020’de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak inşaattan, ulaşıma pek çok sektörü etkilemesi beklenen anlaşmanın kazananları ve kaybedenleri şimdiden tartışılıyor. Güneş enerjisi de kazananlar arasında gösteriliyor.
Paris anlaşması olsa da olmasa da önü açık olan güneş enerjisinde, yeni çerçevenin mevcut pazarları genişletmesi belirtiliyor. Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımcıları ise Türkiye’nin bir an önce “güneşe dönüş” seferberliği ilan ederek, güneş enerjisindeki yatırımları hızla artırması gerektiğini savunuyor. Paris anlaşmasının, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine maruz kalmamak için sanayi devrimi öncesine göre sıcaklık artışının 1.5 derecede sınırlandırılması gerektiğini ortaya koyduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, “Bu hedeflere ulaşmanın yolu, enerji altyapısındaki köklü dönüşümden geçiyor.
Türkiye karbon emisyonlarını azaltmak ve düşük karbonlu enerji üretimine geçmek için gerekli kaynağa sahip. Fakat bunu gerçekleştirmek için daha iddialı hedefler belirlenmesi, sektörün gelişimini hızlandırıcı tedbirlerin alınması şart” diyor.
Hürriyet