Türkiye’nin yedi tarım hazinesi tehdit altında
Son Güncelleme: 28 OCAK 2013 - TSİ 11:16
Konya Ovası gündemdeydi birkaç yıl önce… Ovadaki çoraklaşmanın, çöküntülerin fotoğrafları yayımlandı gazetelerde. Ovayı sulayan bir nehir yoktu, çiftçi suyu yerin altından çekiyor, çektikçe su seviyesi düşüyor, su yüzeydeki tarım toprağından uzaklaşıyor, su uzaklaştıkça çoraklaşma oluyordu…
Dahası, yeraltından yeryüzünü tutan su çekilince, obruklar oluşuyordu. Mavi Tünel’e umut bağlandı, tünel ovaya ulaştı ama daha çok suya ihtiyaç var. Bütün bunlar, ovayı besleyen bir nehrin yokluğundan oldu sanılabilir ama öyle değil. Bir nehir tarafından beslenen ovalar da ne yazık ki aynı kaderi paylaşmakta. Ergene, Küçük ve Büyük Menderes gibi, Gediz gibi hayat kaynağı nehirlerdeki kirlilik, şimdi besledikleri odvalar için en büyük tehdit. Ergene ve Gediz nehirlerinin başına gelenler gündemde şimdi. Sularımızı kaybediyoruz, beraberinde ovalarımızı kaybediyoruz.
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası’ndan ilgililer destekledi, bir çalışma yaptık. Karadeniz hariç, her bölge için hayat kaynağı ovalara baktık. Mühendisler anlattı. Ortaya çarpıcı bir manzara çıktı: Türkiye’nin tarım hazineleri tehdit
altında! Yapılaşma tehdidi altında, tuzlanma, çölleşme, çoraklaşma, erozyon tehdidi altında!İslah edilmemiş nehirler, dekar dekar toprak koparıp götürüyor. Çukurova, Konya, Ergene, Küçük ve Büyük Menderes (Nazilli, Söke, Aydın ovaları) Iğdır Ovası, Bursa Ovaları (Kemalpaşa, Karacabey, Yenişehir ovaları) Harran Ovası ve diğerleri için acil koruma önlemleri gerekiyor.
Dünya