20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Organik çilekle köye dönüş

Son Güncelleme: 25 MAYIS 2012 - TSİ 15:13

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'ndan beş yıldır çilek kokuları yükseliyor. Kırsaldaki göçü önlemek için köylünün ekonomik refahını artırmak üzere tarım projesine başlayan Konya İl Özel İdaresi, uluslararası arenada dikkat çeken bir sosyal sorumluluk çalışmasına imza attı. 
2007'de başlanan Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında köylülere başta çilek olmak üzere organik patates, kiraz ve asma fidanı dağıtıldı. Özellikle çilekte yurtdışı satış şansının da yüksek olması bu meyveye öncelik verilmesine neden oldu ve beş yılda 300 köye 9.5 milyon çilek fidanı dağıtıldı. Üretilen çilekler başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa'ya ihraç ediliyor. Köylüler özellikle Almanya'ya çilek pestili ihraç ediyor. Köylerde kurulan üretici birlikleri yıllık satış sözleşmelerini arka arkaya imzalayınca İstanbul, İzmir ve Konya şehir merkezlerine göç eden arazi sahibi köylüler birer birer topraklarına geri dönüyor. Kalkınma Projesi'nin beş yıllık sonuçları çalışmaların doğru yolda olduğunun ispatı niteliğinde. Seydişehir ilçesine bağlı Yaylacık köyünde başlayan proje bu yıl Hüyük ilçesine bağlı Suludere köyünde sürüyor. 
Beş yılda 11 bin çiftçiye organik fidan dağıtan İl Özel İdaresi, sadece fidanlarla kalmayıp damla sulama sistemleri ve göletlerle de desteklenen bölgelerdeki üretimi artırıcı yatırımlar yapmış. Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, beş yılda fidan desteği için 7 milyon 200 bin liralık yatırım yaptıklarını ve bunun devam edeceğini söylüyor. Bu rakama 220 milyonluk sulama yatırımlarının da eklendiğini belirten Selvi, "Doğru projelerle iki yılda 800 milyon metreküplük su tasarruf edildi. Bu, Konya için büyük bir kazanç" diyor. 
Buğdaydan organik çilek üretimine geçen bölgelerde yıllık gelir artışı iki dekarlık alan için 165 liradan 9 bin 800 liraya yükselerek yaklaşık 60 kat artmış. Bu sonucun bir kalkınma projesi için ciddi bir başarı olduğunun altını çizen Ali Selvi, "2007- 2011 yılları arasında farklı köylerdeki 14 bin dekarlık alanda 74 damla sulama projesi geliştirdik. Sadece Yaylacık köyüne 373 bin 600 liralık destek verdik. Üreticilerin pazarlama sorununa da belediyelerle birlikte organik pazar yerleri belirleyerek çözüm bulduk. İlk pazar bu ay hizmete girecek" şeklinde konuşuyor. 
Sabah