20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Kurban kesimi sonrası etlerin muhafazası nasıl olmalı?

Son Güncelleme: 10 AĞUSTOS 2019 - TSİ 14:50

Kurban Bayramı birlik, beraberlik ve paylaşım için özel günlerdir. Kurban vesilesi ile et tüketme imkanı bulamayanlar bu paylaşımdan nasipdar olurlar. Bu sebeple kurban, toplumsal birliktelik için oldukça önemli bir ibadettir. Peki kurbanı kestikten sonra dikkat etmemiz gerekenler nedir?

Haberimizin devamında Veteriner Hekimler Muhammed Efe ve Mustafa Tayar'ın kurban etinin yüzülmesi, kurban etinin muhafazası hakkındaki değerlendirmeleri yer alıyor.

İnsan beslenmesinde hayvansal protein oldukça önemlidir. Etlerin güvenli bir şekilde eve girebilmesi için hayvan satış noktaları ve hayvan kesim yerlerinde hijyen sağlanmış olmalıdır.

Çevre temizliği

Kurban kesimi sonrası ortaya çıkan artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rastgele atılmamalıdır. Göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalı, hayvanların yemesine ve çevreye yayılmasına izin verilmemelidir. Atık ve artıklar çöp bidonlarına atılmamalı, derin çukurlara gömülmelidir. Unutulmamalıdır ki hayvanlardan insanlara geçebilen ve zoonoz adı ile bilinen birçok hastalık etkeni bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır.

Kurban Etini Yüzme İşlemi İle İlgili Ayrıntılar

Kurban derisinin düzgün ve hasarsız yüzülmesine dikkat edilmelidir. Yüzme işlemine önce bacaklardan başlanmalıdır. Yüzme işlemi esnasında derinin kıllı yönü ve deriyi yüzen kişilerin kirli elleri ete temas etmemelidir. Deri üzerinde yağ ve et parçaları bırakılmamasına özen gösterilmelidir. İç organlar dikkatlice çıkarılmalı, normal görünümünde olup olmadıklarına dikkat edilmelidir. Kesilen hayvanlara ait organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemelidir.

Etlerin Dinlendirilmesi ve Muhafazası

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler sıcak ve taze oldukları için 14 ilâ 20°C de 5-6 saat kadar dinlendirilmelidir. Daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kullanım miktarına göre ambalajlanmalı +4°C de soğutulmalıdır. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmelidir. Olgunlaşmamış etler zor işlenir, iyi pişmez ve sert olur. Olgunlaşmış etler ise kolay işlenir, iyi pişer, gevrek ve lezzetli olur. Taze etler bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklükte ambalajlanan etler şoklandıktan sonra ise -18°C de 6 ay saklanabilir.

Etler tuz ile salamura edilerek de saklanabilir. Tuz, etlerin uzun süre bozulmasını önler.

Etlerin bir diğer saklama yöntemi ise kavurma işlemidir. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl kadar saklanabilir. Etlerin çok uzun bir süre saklanması bozulmaya, besin değerlerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına yol açar.

Kesim sonrası elde edilen deri ise bir iki saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalıdır. Dinlendirilme esnasında derideki fazla su ve kan sızar. Böylece bozulma riski azalır. Dinlendirme işleminden sonra derinin yarısı veya 1/3'ü kadar ağırlığında, iri tanecikli kaya tuzu kullanılarak deri tuzlanır. Tuzlama işleminden sonra deri bohça şeklinde katlanarak soğuk ve uygun bir alanda muhafaza edilir.

Eti Doğru Pişirmenin Önemi

Etli gıdaları yerken aşırı yandırmak, duman ile pişirmek, aşırı kızartmak gibi yanlış pişirme yöntemleri ve bu tip besinleri yeme alışkanlığı uzun vadede sinidirim sistemi kanserlerine neden olmaktadır. Bu nedenle bu tip besinleri daha çok haşlama tipi ve sebze ile karışık olarak, sağlıklı yağlar ile ve ölçülü bir şekilde yemek sağlık açısından önemlidir.

AKRA