20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Meyve sebzeye kimlik geliyor

Son Güncelleme: 12 HAZİRAN 2014 - TSİ 16:05

Sebze ve meyvede kimlik dönemi başlıyor. Artık satıcılar 'Anamur muzu, Malatya kayısısı, Ayaş domatesi' diyerek müşteriyi kandıramayacak. Bakan Yazıcı, "Her şey künyeden takip edilecek" dedi

Ayaş'ın domatesi", "Anamur'un muzu" diyerek vatandaşı kandırma devri kapandı. Hal Kayıt Sistemi ile bir ürünün nerede üretildiği, hangi fiyata piyasa sürüldüğü künyesinden görülebilecek. Sistem sayesinde israfın önüne geçilecek, piyasaya daha daha fazla sebze-meyve sunulacak ve fiyatlarda ucuzlama olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Antalya'da düzenlediği toplantısıyla Hal Kayıt Sistemi'ni kamuoyuna duyurdu. Bakan Yazıcı, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin dörtte birinin sofraya ulaşmadan çöpe gittiğini söyleyerek, nakliye, depolama ve ambalajlama koşullarının yetersizliği nedeniyle zayi olan ürünlerin ekonomik değerinin 20 milyar lira olduğunu belirtti. Sistem sayesinde bu israfın önüne geçileceğine vurgu yapan Yazıcı, sebze ve meyve sektöründeki kayıt dışılığın yüzde 70'lerde olduğunu ifade etti.

Hal Kayıt Sistemi ile ürünlerin çöpe gitmesi önlenecek ve piyasaya daha fazla sebze- meyve sunulmuş olacak. Bu gelişme fiyatlara ucuzluk olarak yansırken, tüketici de ürünün künyesini sistemden sorgulayarak bir anlamda piyasayı denetleyebilecek. Sistem ile Antalya'da 1 TL olan domates, Ankara'da 5 TL olamayacak. Ürünün ülkenin değişik yerlerindeki fiyatları da takip edilebilecek. 

Yüzde 70 oranındaki kayıt dışılığın ekonomik maliyetinin 30 milyar TL olduğu bilgisini veren Yazıcı, "Sistem kayıt dışı olunca izlenemiyordu. Şeffaf değildi ve vatandaşlarımız piyasaya güvenmiyordu. Yeni Hal Kanunu ile yaptığımız düzenlemeler sayesinde her yıl ülkemizin kaybettiği 50 milyar TL'yi ekonomimizin kazanç hanesine yazmak istiyoruz" diye konuştu.

Sabah