ÇEKÜD bahar etkinlikleriyle tüm yurtta fidan şenliği
Son Güncelleme: 21 MART 2014 - TSİ 17:00
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği'nin(ÇEKÜD) yurt genelinde farklı illerde düzenlediği fidan şenlikleri coşkuyla sürüyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir, Denizli ve Amasya'da binlerce fidan toprakla buluşturuldu.
İzmir Buca'da bin adet fıstık çamı dikimi yapıldı
Şenlik havasında gerçekleştirilen fidan dikim törenine İzmir Orman İşletme Müdürlüğü temsilcileri, ÇEKÜD Yönetimi, AKÇEV üyeleri ve çevre gönüllüleri katıldı.
ÇEKÜD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dikici, ÇEKÜD’ün özellikle kamu yararı statüsü almasından sonra gerçekleştirdiği çalışmalara olan ilgiye vurgu yaparak, ”Türkiye’de şu an sağduyulu çevrecilik denince akla ÇEKÜD geliyor’ dedi.
Buca Orman İşletme Şefi Mehmet Çaprazlı’nın katılımcılara fidan dikimi gibi faydalı bir hizmet konusunda teşekkür etmesinin ardından bin adet fıstık çamı toprakla buluşturuldu. Tören, Sarnıç Piknik Alanında yapılan piknikle sona erdi.
Denizli Buldan’a e-atık ormanı
ÇEKÜD'ün sosyal sorumluluk projelerini yaygınlaştırma girişimleri Denizli'de de meyvesini verdi. ÇEKÜD gönüllüleri ve Denizli İl Özel İdaresi 75. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen Denizli'nin Buldan İlçesine bağlı Süleymanlı Yayla gölü ağaçlandırma sahasında bin karaçam fidanının dikimiyle “E-Atık Ormanı” oluşturuldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Denizli Şube Müdürlüğü'nün de desteklediği organizasyonda 'duyarlı toplum' konusuna vurgu yapıldı.
''3.5 ton elektronik atık dönüştü''
ÇEKÜD Başkan Yardımcısı Kerim Vural İslam törende yaptığı konuşmasında, '' ÇEKÜD derneğimizle proje ortağı olarak 3,5 ton elektronik atığı doğaya zarar vermekten kurtarıp geri dönüşüme gönderdiği için Denizli İl Özel İdaresi 75'inci Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yöneticileri ile öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ederiz.'' dedi.
''Yayla Gölü'nü birlikte kurtaralım''
Doğa Koruma ve Milli Parklar Denizli Şube Müdürü Hamdi Akan ise Buldan'daki Yayla Gölü sazlıklarına dikkat çekerek, ''Burası göçmen kuşlar için önemli bir gölet. Yayla Gölü ve çevresinin 2000 yılında İzmir 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit alanı ilan edildi. Yapılan incelemeler gölün hali hazırdaki saz yoğunluğu nedeniyle ileri derecede bir ötrofikasyon, hatta sulak alandan karasal alana dönüşme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur' dedi. Akdeniz ve Süleyman Demirel Üniversiteleri öğretim görevlilerinin sekiz ay sürdürdükleri çalışma sonrası "Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi"nin uygulanmaya konulduğunu kaydeden Akan, proje kapsamında, 3 yılda 24 hektar alanda temizlik yapılacak'' diye konuştu.
Amasya’da 2 bin fidan toprakla buluşturuldu
Çevre dostları Amasya Nehir Derneği'nin organize ettiği fidan dikiminde altıncı kez bir araya geldi. Doğantepe bölgesinde gerçekleştirilen organizasyonda iki bin fidan toprakla buluşturuldu.
Fidan dikiminin ardından Gökhöyük Tarım İşletme Müdürlüğü piknik alanında piknik programı gerçekleştirildi.