Otizmli çocuklarımız ve ailelerin dramı
Son Güncelleme: 5 MART 2014 - TSİ 12:37
Son yıllarda otizmli, zihinsel engelli çocuklar için açılan okullar çoğalmasına rağmen, alınacak daha çok yol var. Özel eğitim uygulama okulları ne yazık ki ihtiyacı karşılamaktan uzak.
İlk, orta ve lise öğrencileri aynı binada okuyor. 4+4+4 sistemine özel eğitimde de geçilmeli, binalar da en kısa zamanda ayrılmalı.
6 ve 20 yaşındaki zihinsel engelliler aynı ortamda olmamalı.
Bu okulların öğretmen ihtiyacı için acil önlem alınması zorunlu.
Merkezdeki okullarımızda alan mezunu tek öğretmen olmadan eğitim sürüyor.
Devlet bu konuda bina, derslik ve öğretmen sıkıntısını çözmeye çalışıyor.
Millet olarak üzerimize düşeni biz yapıyor muyuz? Engelli çocuk annelerine en büyük sorunların engelsiz bireylerden geldiğinin farkında mıyız? Bu annelerin yaşadığı sıkıntıları, bir elçi olarak yetkililere aktarıyorum: "Bizim 'Allah yardımcınız olsun' demekten fazlasına ihtiyacımız var.
Biz ve çocuklarımız toplumdan izole yaşamak zorunda bırakılıyoruz.
Çocuklarımıza toplumda farklı gözle bakılıyor; her ortamda garip bakışlara maruz kalıyoruz. Devletin bu konuda TV kanallarında kamu spotu ile halkı bilgilendirmesi faydalı olur diye düşünüyoruz." "Çoğumuz dar gelirli olduğu için devletten aldığımız evde bakım parası ve özürlü maaşı ile yaşamak durumundayız.
Bu yardım paraları kesilir diye de endişe ediyoruz. Devlet katkılarının artırılmasını istiyoruz. Çocuğunu okula bıraktıktan sonra eve dönecek yol parası bulamayan ve arkadaşlarından isteyen anneler var. Çünkü bazı çocuklarımızı toplu taşıma araçlarına bindirmekte zorluk çekiyoruz." "Kamu çalışanlarının da öncelikle bilgilendirilmesi gerekiyor. Hastaneye özürlü maaşı için rapor başvurusunda bulunduğumuzda, görevli memurun 'gözünüz doymuyor mu?' hitabıyla karşılaşıyoruz.
En büyük sıkıntılarımızdan biri de heyet raporu almak eskiye nazaran kolaylaşmasına rağmen, hâlâ bizi çok zorlayan bir konudur. Ayrıca, devletin sağladığı imkânları bilmeyen; yararlanamayan aileler de var."
Aslında bu durumda en büyük zorluğu anneler yaşıyor. Düşünün bir kere, bir yandan çocuğunun engel durumu diğer yandan eşi ve diğer çocukları. Bu annelerin hayatı çok zor. Engelli çocuk annelerini anlamak, sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır.
Sabah / Sait Gürsoy