Üreten akademisyene teşvik geliyor
Son Güncelleme: 25 ŞUBAT 2015 - TSİ 11:24
YÖK, bilim ve teknoloji üreten akademisyenlere "teşvik ödeneği" verecek. Ödemeler puan usulüne göre yapılacak. Akademisyenler en fazla puanı uluslararası patent ve tesciller için alacak
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), bilim ve teknoloji üreten akademisyenleri desteklemek amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Türkiye'de ilk kez uygulanacak Akademik Teşvik Ödeneği çalışması kapsamında bilimsel faaliyetlere teşvik verilecek. Akademisyenler artık patent, bilimsel yayın, ödül, proje, araştırma, konuşma ve bildiri, atıf, tasarım ve sergilerden teşvik puanı alacak. YÖK, Akademik Teşvik Ödeneği'yle ilgili ayrıntıların yer aldığı yönetmelik taslağını görüş ve önerilerini almak üzere üniversitelere gönderdi. Öneriler doğrultusunda revize edilecek yönetmelik taslağı, 6 Mart'tan sonra Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.
Uluslararası patente 500 puan
100 tam puan üzerinden akademik teşvik puanı 30 ve üzerinde olanlara, en yüksek devlet memuru brüt aylık tutarının, kadrolara göre belirlenen oranlarında ödeme yapılacak. Ödemeler, her ayın 15'inde yapılacak. Taslağa göre, en fazla puan uluslararası patent ve tescillerden alınacak. Uluslararası patent ve tescillerde 500, ulusal patent ve tescillerde 300 puan verilecek. Bunun dışında, tanımlı endekslerde dergi editörlüğü yapan akademisyen 200, tebliğini davetli konuşmacı olarak sunan akademisyen 100, sözel bildiri sunan akademisyen 30, poster, özel bildiri hazırlayan akademisyen 10 puan alacak. Yurtdışı kurumlardan alınan ödüllere ise 100 puan verilecek. TÜBİTAK gibi ulusal kurum ve kuruluşlarca verilen ödüllerden de akademisyen 60 puan kazanacak. Dünya Bankası ve AB destekli projelere 180, diğer yurtdışı resmi kuruluşlar tarafından desteklenen projelere 150 puan verilecek.
Sabah