60 milyon kişi yerinden edildi
Son Güncelleme: 19 ARALIK 2015 - TSİ 10:23
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, dünyada savaş yüzünden evini terketmek zorunda kalan kişi sayısı 60 milyonu geçerek tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke ise Türkiye oldu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2015 yılının ilk altı ayına ilişkin göç raporunu yayımladı. BMMYK’nın rakamlarına göre, mülteci, sığınmacı ve göçmen olarak evlerinden kaçmak zorunda kalmış kişi sayısı 60 milyonu geçerek tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Bu rakam 2014 yılı sonunda 59.5 milyon seviyesine ulaşmıştı.
BMMYK’nın raporuna göre, yeryüzünde yaşayan her 122 kişiden biri bulunduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı. Günde ortalama 4 bin 600 kişi evini terketmek zorunda kalıyor. 2015’in ilk altı ayında, 839 bin kişi şiddet ve savaş nedeniyle ülkesini terketmek zorunda kaldı. Raporda, 2015 yılında şu ana kadar 1 milyon kişinin Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaştığı ifade edildi.
2 milyon artış
- 2014 yılında dünyada toplam mülteci sayısı 19.5 milyonken, bu rakam 2015 yılının ilk 6 ayında 20.2 milyon barajını geçti. 20 milyon mülteci barajı, 1992 yılından bu yana ilk kez geçildi. Ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalmış kişi sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon artarak 34 milyon oldu.
- Rapora göre Türkiye, dünyada en fazla ‘mülteciye’ ev sahipliği yapan ülke oldu. 30 Haziran tarihi itibariyle Türkiye’de 1,85 milyon mülteci bulunduğu açıklandı. Türkiye, 2012 yılına kadar dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ilk 20 ülke içinde yer almazken, 3 yıl içinde en fazla mülteci ağırlayan ülke haline geldi. Türkiye’deki mültecilerin yüzde 98’ini Suriyeliler oluşturuyor; bu kişilerin büyük kısmı kentsel alanlarda yaşıyor. Ülkede 20 bin kadar Iraklı yaşadığı belirtildi.
- Raporda, Türkiye’de yaşayan her bin kişiden 24’ünün mülteci olduğu ifade edildi. Türkiye’de ‘geçici koruma statüsünde’ bulunan ‘mülteciler’, Türkiye’ye sığınma başvurusu yapmaya devam ediyor. 2015’in ilk altı ayında Türkiye’ye 43 bin 600 kişinin BMMYK aracılığıyla sığınma başvurusunda bulunduğu belirtildi. (Türkiye, 1951 Tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Cenevre Sözleşmesi’ne, 1967 tarihli EK Protokol’e coğrafi çekince ile taraf olmuştu. Bu nedenle Türkiye’de doğudan gelen kişilere mülteci statüsü verilmiyor)
Geri dönen yok
- Mültecilerin, yaşadıkları bölgeyi terk ettikten sonra, bu bölgeye geri dönme oranı ise son yılların en düşük seviyesinde bulunuyor. 2014 yılında 107 bin kişi terk ettikleri evlerine geri dönerken, 2015 yılında geri dönen kişilerin sayısı yaklaşık 84 bin oldu. Raporda, “Mülteci olunması durumunda, terk edilen bölgeye geri dönülme şansı, son 30 yılın en düşük seviyesinde” ifadesi yer aldı.
- Lübnan, nüfusuna oranla en fazla mülteci ağırlayan ülke oldu. Lübnan’da her bin kişiden 209’unun mülteci olduğu açıklandı. Mülteci krizine karşı küresel sorumluluğun en fazla Suriye ve Irak gibi savaş ve çatışma ortamı içindeki ülkelere komşu Türkiye, Lübnan gibi devletler tarafından üstlenildiği ifade edildi. Suriye’nin yanı sıra, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Somali, Afganistan, Kongo ve Irak’taki çatışma ortamı, evlerini terk eden kişi sayısındaki artışa neden oldu.
Sığınmacı başvurusunda %78 artış
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, yerinden edilenlerinin sayısının 2016’da çok daha yüksek olabileceği uyarısında bulundu. Sığınma başvurusunda bulunanların sayısında ise geçen yıla oranla yüzde 78 artış olduğunu belirtti. Avrupa’nın sığınmacı politikasının geleceğinden endişe duyduğunu söyleyen Guterres, AB’nin sığınmacı politikası çökmeden yüzbinlerce sığınmacının yeniden yerleştirilmesi çağrısında bulundu.
Milliyet